Din lipsă de soluţii, Europa de Est se pleacă în faţa diplomaţiei vaccinurilor promovate strategic de Rusia şi China

  • Tot mai multe guverne aleg să facă alianţe pentru vaccinuri care depăşesc graniţele UE.
  • Statele est-europene membre ale UE ignoră recomandările Comisiei Europene şi aleg să cumpere vaccinuri anti-COVID produse de China sau Rusia.
  • Ungaria a devenit primul stat din Uniune care a aprobat - în februarie - utilizarea vaccinului rusesc Sputnik.
Urmărește
823 afișări
Imaginea articolului Din lipsă de soluţii, Europa de Est se pleacă în faţa diplomaţiei vaccinurilor promovate strategic de Rusia şi China

Tot mai multe guverne aleg să facă alianţe pentru vaccinuri care depăşesc graniţele UE sau cumpărând produsele de imunizare ale rivalilor geopolitici ai Uniunii, scrie Ziarul Financiar.

Rând pe rând, statele est-europene membre ale UE ignoră recomandările Comisiei Europene şi aleg să cumpere vaccinuri anti-COVID produse de China sau Rusia şi devenite simboluri ale supremaţiei geopolitice în pandemie.

Strategia europeană de vaccinare ar fi trebuit să fie un efort comun al UE, coordonat de la Bruxelles, pentru scoaterea statelor membre din pandemie bazat pe acces egal la vaccinuri şi mai ales pe încrederea în companiile occidentale care produc vaccinuri de imunizare contra COVID -19. Însă tot mai multe guverne aleg să-şi mărească şansele de luptă cu pandemia prin alianţe pentru vaccinuri care depăşesc graniţele UE sau cumpărând produsele de imunizare ale rivalilor geopolitici ai Uniunii.

În Europa de Est, un factor care împinge guvernele în această direcţie ar putea fi şi disperarea. Spre exemplu, în Cehia, premierul Andrej Babis a înăsprit măsurile de lockdown argumentând că spitalele sunt aproape de colaps deoarece numărul de pacienţi aflaţi la terapie intensivă a ajuns la un nivel record, notează Reuters. Ţara se confruntă de cu cea mai mare rată de infectare din lume, de 11 ori mai mare decât cea din Germania. Babis a cerut ajutor sub formă de vaccinuri de la Franţa şi de la alte state membre ale UE, iar la sfârşitul lunii trecute preşedintele rusofil Milos Zeman a anunţat că a trimis o scrisoare omologului rus Vladimir Putin în care-i cere să vândă Cehiei vaccinul rusesc Sputnik V. „Republica Cehă contează pe vaccinul Sputnik V cât mai curând posibil“, titra atunci agenţia de presă a Rusiei Tass. Babis, considerat un populist, nu este tocmai din aceeaşi tabără cu Zeman, însă în urmă cu câteva zile şi el a anunţat că Cehia ar putea folosi Sputnik V înainte ca acesta să fie aprobat de autoritatea de supraveghere a pieţei medica­mentelor din UE.

Până acum, Agenţia Europeană a Medica­mentelor (AEM) a aprobat doar trei vaccinuri contra COVID pentru folosirea lor în UE: BioNTech/Pfizer, Moderna şi Oxford/AstraZeneca, scrie Financial Times. Însă ţărilor UE le este permis să aprobe temporar medicamente neapro­bate de AEM în cazuri de urgenţă, cum ar fi o pandemie. Cehia, la fel ca alte ţări europene, au în dezvoltare sau în stadiul de testare propriile vaccinuri, dar acestea ar urma să iasă pe piaţă mult prea târziu. Despre cel la care lucrează compania cehă Novavax se spunea acum o lună că are o eficienţă de 90%, însă de atunci au apărut în UE noi tulpini ale coronavirusului care ar putea crea probleme chiar şi vaccinurilor deja pe piaţă.

Ungaria a devenit primul stat din Uniune care a aprobat - în februarie - utilizarea vaccinului rusesc Sputnik. Ungaria, alături de Cehia, Slovacia şi Polonia, face parte din grupul de state Vişegrad cu atitudini adesea ostile faţă de politicile Comisiei Europene. Luni, Slovacia a primit primul transport de vaccinuri ruseşti. Această ţară se confruntă cu cea mai mare rată a mortalităţii cauzate de COVID din UE. „Este total în regulă să cumperi vaccin rusesc deoarece COVID-19 nu cunoaşte ce-i aceea geopo­litică“, a declarat premierul slovac Igor Matovic, citat de AFP. Autorităţile ruse au aprobat folosirea Sputnik V în august deşi până atunci nu au fost efectuate testări de aploare. Între timp, Ungaria a devenit şi primul stat membru al UE care foloseşte vaccinul produs în China Sinopharm. „Un al treilea val al coronavirusului ameninţă Ungaria“, a spus premierul maghiar Viktor Orban, îndemnându-şi poporul să se vaccineze. Politicianul maghiar a spus că el preferă Sinopharm, iar la sfârşitul lunii trecute, aparent, s-a şi vaccinat cu produsul importat din China, promovându-l pe pagina sa de Facebook. Orban a criticat adesea lentoarea cu care se desfăşoară strategia de vaccinare a UE şi a prezis că până la Paşte Ungaria va avea cea mai mare rată de vaccinare din Uniune.

Al treilea val al pandemiei este o ameninţare pentru întreaga Europă de est, inclusiv pentru Polonia, cea mai mare economie din regiune. Acolo, spun autorităţile, a început să predomine tulpina britanică. În aceste condiţii, preşedintele Andrzej Duda a discutat cu omologul chinez Xi Jinping despre cumpărarea vaccinului Sinopharm, luat în considerare pentru grăbirea procesului de vaccinare a polonezilor.

Din Europa Occidentală, Austria şi Danemarca urmăresc formarea unei „alianţe a vaccinurilor“ cu Israelul pentru a lupta cu viitoarele valuri ale pandemiei. Discuţii privind această iniţiativă vor avea loc săptămâna aceasta la Ierusalim între premierii celor trei ţări, scrie FT, care citează surse guvernamentale europene. Planul are la bază construirea de facilităţi pentru producerea de vaccinuri, posibil de către Pfizer şi Moderna. Austria a identificat deja o locaţie pentru o viitoare fabrică. Premierul austriac Sebastian Kurz a declarat pentru ziarul german Bild că Austria şi Danemarca nu mai vor să depindă de UE pentru vaccinuri. Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi alţi oficiali europeni şi-au exprimat dubiile cu privire la vaccinul rusesc şi cel chinezesc. Pe de altă parte, şefa CE a anunţat că va prezenta luna aceasta propuneri pentru introducerea la nivelul UE a unui paşaport digital de vaccinare pentru a permite revenirea turismului în această vară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici