Director Institutului Oncologic Bucureşti: Am atins ultima linie de apărare în lupta cu această pandemie

Aruncarea în lupta cu pandemia a Institutului Oncologic Bucureşti, a Institutului Clinic Fundeni, dar şi a altor spitale dedicate arată că s-a atins „ultima linie de apărare”, spune managerul interimar al Institutului Oncologic Bucureşti (IOB), Bogdan Tănase.

Urmărește
1869 afișări
Imaginea articolului Director Institutului Oncologic Bucureşti: Am atins ultima linie de apărare în lupta cu această pandemie

Director Institutului Oncologic Bucureşti: Am atins ultima linie de apărare în lupta cu această pandemie

Bogdan Tănase, managerul interimar al Institutului Oncologic Bucureşti, a declarat, duminică, faptul că situaţia în spitale este extrem de gravă în privinţa cazurilor de COVID-19, care sunt tot mai multe şi tot mai grave, iar sistemul medical a trimis în luptă „ultima linie”.

„Situaţia este extrem de gravă şi odată cu implicarea în efortul acesta a unor spitale cum ar fi IOB sau Institutul Clinic Fundeni, care prin definiţie sunt nişte spitale dedicate unor intervenţii chirurgicale complexe sau tratamente specializate, practic am atins ultima linie de apărare în această luptă cu această pandemie. Noi am înţeles urgenţa în care ne găsim ca ţară şi am înţeles să ne aducem un mic efort, fiindcă este o mică părticică în acest efort ajutorul nostru în această luptă”, a declarat managerul de la IOB.

La IOB vor funcţiona câteva paturi de ATI, care erau oricum pe un tronson dedicat pacienţilor depistaţi pozitiv în interiorul Institutului.

Bogdan Tănase a spus, însă, că fără ajutorul populaţiei şi fără respectarea măsurilor, ajutorul dat de personalul medical nu va însemna mare lucru.

La rândul său, dr. Dragoş Daviţoiu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon din Capitală, a spus că într-un spital de urgenţă, cum este cel pe care îl conduce, situaţia este cu atât mai gravă cu cât nu se poate regla fluxul de internări.

„Un spital de urgenţă este obligat să primească şi să trateze orice pacient trece de poarta spitalului, nu doar pacienţi COVID, ci şi pacienţi non-COVID, şi traumă, şi infarct şi tot tipul de urgenţă care poate exista. De aceea presiunea pe noi este foarte mare. Pe lângă aceste urgenţe, corpul medical al spitalului şi corpul medical al oricărui spital are o anumită reputaţie şi are un anumit număr de pacienţi aşa-zis cronici, care doresc să ajungă la medici respectivi. Acestor pacienţi, având în vedere patologia pentru care se adresează, nu putem să le refuzăm accesul în spitale, nu putem să trimitem un pacient neoplazic acasă sau în altă parte atunci când el se adresează unui medic din spital”, spune dr. Daviţoiu.

Managerul Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon a explicat şi cum se ocupă paturile de terapie intensivă şi de ce presiunea în ATI este atât de mare.

„Noi am deschis acum 3 săptămâni 35 de paturi de terapie intermediară, terapia intermediară însemnând pacienţi cu criterii de admisie în ATI, dar care nu necesitau intubaţie la acel moment, dar care aveau nevoie de oxigen. Le-am umplut în 24 de ore cu pacienţii noştri care se adresau spitalului. Şi cele 16 paturi de ATI COVID, unde, din păcate acum intră doar pacienţii care au nevoie de intubaţie sau de ventilaţie invazivă, sunt pline”, spune Daviţoiu.

Potrivit acestuia, UPU a devenit practic o nouă secţie a spitalului: „Este plină de pacienţi cu forme severe de COVID. Avem inclusiv pacienţi intubaţi în UPU şi dacă situaţia va degenera, dacă va creşte numărul de pacienţi care se adresează spitalului nostru nu ştiu cum vom mai putea reacţiona. Personalul este obosit, este uzat, este într-o rutină care până acum a fost pozitivă, au ştiut ce să facă, au ştiut cum să muncească şi au respectat circuite şi tot ceea ce trebuie, dar rutina poate să devină negativă, poate să se transforme în uzură şi nu este bine să se ajungă acolo”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici