Disperare pe planetă. Un nou ”leac minune” pentru COVID-19 validat de o ţară. Avertismentul OMS

  • In ciuda sfatului OMS, preşedintele din Madagascar a validat testele pentru un tratament bazat pe cunoscuta plantă de artemisia folosita în lupta împotriva malariei.
  • Cu toate acestea, comunitatea ştiinţifică este preocupată de efectele secundare ale artemisiei şi rămâne sceptică cu privire la eficacitatea acesteia
Urmărește
22348 afișări
Imaginea articolului Disperare pe planetă. Un nou ”leac minune” pentru COVID-19 validat de o ţară. Avertismentul OMS

Sursă foto: Profimedia

Preşedintele Madagascarului, Andry Rajoelina este convins de acest lucru: Madagascarul deţine un medicament eficient împotriva Covid-19. Este Covid-Organics dezvoltat de Institutul Malagasy de Cercetare Aplicată şi care conţine artemisia sau Artemisia annua. O plantă asemănătoare ferigii, cultivată pe Insula Mare pentru a lupta împotriva malariei. Această descoperire pare să fi avut un impact asupra deciziei şefului de stat de a scoate din izolare cele trei oraşe principale ale ţării începând de luni, 20 aprilie, relatează Le Point.


Un ”leac minune”?

După ce a anunţat în urmă cu aproximativ zece zile existenţa unui remediu împotriva coronavirusului în Madagascar, preşedintele Andry Rajolina a pus capăt suspansului.

"Astăzi, anunţ oficial aici succesul şi rezultatele bune ale testelor pentru remediul noastru", a spus el, "putem spune că a dat un rezultat concludent asupra pacienţilor Covid-19 din Madagascar şi că poate limita şi diminua efectele virusului asupra corpului uman. Este prima dată când un lider a menţionat artemisia. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut că anumite medicamente şi remedii tradiţionale „pot atenua simptomele” coronavirusului, însă a amintit că „nu există dovezi că aceste substanţe pot preveni sau vindeca boala”. Organizaţia a votat chiar în 2007 o rezoluţie „care solicită retragerea progresivă a monoterapiei bazate pe artemisinină orală de pe pieţe”. Artemisia este interzisă în mai multe ţări europene.

Avertismente împotriva artemisiei

In trecut virtuţile artemisiei au fost dezvăluite occidentalilor în timpul războiului din Vietnam. Americanii care au luptat în câmpurile de orez au fost trataţi de malarie cu clorochină, un medicament sintetic. Vietnamezii nu aveau medicamentul si mureau pe capete de malarie. Ca o anecdota, unii veterani au declarat chiar că malaria era mai puternica decât soldaţii americani. 

Nord-vietnamezii i-au chemat pe chinezi în ajutor si acestia le-au furnizat Artemisia annua pentru a trata luptătorii vietnamezi. Cu toate acestea, comunitatea ştiinţifică este preocupată de efectele secundare ale artemisiei şi rămâne sceptică cu privire la eficacitatea acesteia.

Academia Naţională de Medicină din Franţa avertizează - dacă molecula de artemisinină conţinută într-una dintre varietăţile de artemisia este utilizată de fapt în majoritatea medicamentelor antimalarice, „asocierea acesteia cu alte molecule este necesară pentru a trata eficient boala, prin întârzierea apariţiei rezistenţei ”, a spus profesoara Sandrine Houzé, parazitolog la Spitalul Bichat din Paris.

Nu toate speciile de artemisia conţin artemisinină, spune ea. Şi, spre deosebire de comprimatele care garantează o doză constantă, concentraţia de artemisinină conţinută în plantă variază în funcţie de modul său de cultură. Preşedintele malgaş a indicat deja că „remediul” său va fi prescris sub formă de sirop „tuturor elevilor pentru a le permite să se protejeze împotriva pandemiei”.

"Vom reface treptat cursul normal al vieţii populaţiei şi traiul acestora", a spus preşedintele Rajoelina într-un discurs televizat, "vom începe treptat, timp de o jumătate de zi, dimineaţa, de la 6:00 la 13:00”. De luni dimineaţa, transportul public îşi va relua serviciul în capitala Antananarivo şi în Fianarantsoa (centru) şi Toamasina (est), iar şcolile se vor redeschide pentru anumite clase miercuri, a spus el. Cu toate acestea, locuitorii nu vor putea „părăsi oraşul” şi iesirea lor in izolare se va face doar cu portul obligatoriu al măştilor care vor începe să fie distribuite începând de luni. Cei care nu le poartă vor fi pedepsiţi cu serviciul comunitar, a ameninţat şeful statului.

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici