- Home
- Coronavirus
- (06.07.2020, 12:27)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOCUMENT Proiectul privind carantina şi izolarea, în acord cu solicitările CCR, adoptat de Guvern şi trimis la Parlament/ Orban: CCR ne-a lăsat fără instrumentul de a lua decizii de carantinare
Premierul Ludovic Orban a reluat luni criticile la adresa Curţii Constituţionale, în debutul şedinţei Guvernului, convocate pentru a corecta legislaţia privind carantina, izolarea şi internarea, măsuri la care autorităţile recurg în perioada epidemiei de Covid-19. UPDATE: Proiectul a fost adoptat de Guvern şi va fi trimis la Parlament.
Urmărește
5509 afișări
Fără măsura izolării la domiciliu şi a carantinei instituţionalizate am fi avut, în România, cazuri de 10 sau chiar 20 de ori mai numeroase, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
„Şedinţa de azi (luni - n.r.) are un singur punct pe ordinea de zi, adică Legea privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Exista baza legală şi înainte pentru toate măsurile pe care le-am luat. Unde am fi fost dacă nu am fi putut să luăm aceste măsuri de izolare şi de carantinare instituţionalizată. Noi am avut expunere uriaşă în cazul cetăţenilor veniţi din ţări cu rată mare de infectari. Fără măsura carantinei am fi avut în România cazuri de 10-20 de ori mai numeroase”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul a mai spus că Guvernul va trimite în Parlament cât mai rapid proiectul de lege.
„Nu ştiu altă ţară afectată de epidemie în care unele instituţii să se implice în boicotarea unor măsuri de protecţie a cetăţenilor implementate de Guvern. Vom încerca să convingem parlamentarii de necesitatea aprobării rapide a unei astfel de legi”, a adăugat Orban.
Orban: Suntem în situaţii în care mutăm pacienţi cu elicoptere din cauză că nu putem detaşa medici
Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că există situaţii în care pacienţii infectaţi cu noul coronavirus sunt transferaţi cu elicopterul în alte spitale, din cauza modificării legislaţiei, iar detaşarea medicilor se face doar cu acordul tututor factorilor decidenţi.
„Din cauza faptului că nu mai putem dispune detaşarea, sunt spitale care nu au medici, fie medici la Terapie Intensivă, fie în secţiile normale, medici infecţionişti. În cadrul direcţiilor de sănătate publică, tot suplimentul de personal la care am făcut apel în perioada stării de urgenţă şi în prima parte a celei de alertă, aproape am rămas fără el, din cauza unui articol adăugat la lege, prin care detaşarea se poate face doar cu acodrul tuturor factorilor implicaţi. Suntem în situaţii în care mutăm pacienţi cu elicoptere din cauza faptului că nu putem detaşa medici. Avem situaţii în care preşedinţi de consilii judeţene, manageri de spital se opun pur şi simplu chiar şi medicilor şi rezidenţilor care sunt dispuşi să fie detaşaţi în zonele fierbinţi, lăsând o mare parte din pacienţii infectaţi cu COVID fără posibilitatea de a fi trataţi”, a spus, Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
Pe masa Executivului se află, luni, un singur act normativ, respectiv Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii puiblice, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
„Am convocat această şedinţă pentru pericolul uriaş care există pentru sănătatea cetăţenilor români, ca urmare a unei noi decizii a Curţii Constituţionale. De la începutul epidemiei, orice demers al Guvernului sau al autorităţilor implicate în lupta contra COVID a fost boicotat, îngreunat şi în multe momente sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii şi de atitudinea unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale declarate ale PSD. La fiecare lovitură dată împotriva dreptului cetăţenilor români, noi am avut soluţii şi acum avem iar soluţii”, a spus premierul.
Legea care va fi analizată de Executiv a fost întocmită după ce Curtea Constituţională a decis că nu există bază legală pentru ca cetăţenii care au fost diagnosticaţi cu COVID-19 să fie trataţi în spital fără acordul lor.
Guvernul s-a reunit, luni, în şedinţă, de la ora 12.00, pentru a adopta proiectul de lege privind carantina, izolarea şi internarea obligatorii, în acord cu recomandările CCR, care le-a declarat neconstituţionale prin ordin de ministru. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie votat de Parlament.
DOCUMENT:
Principalele declaraţii susţinute de premierul Orban, la începutul şedinţei de Guvern:
- Amenzile date în timpul pandemiei au fost anulate printr-o decizie CCR. Astăzi sunt spitale în care din cauza faptului că nu mai putem dispune detaşarea, pur şi simplu nu au medici, anestezişti, terapie intensiva, şi secţii normale.
- Tot suplimentul de personal la care am făcut apel în timpul stării de urgenta, aproape am rămas fară el din cauza introducerii unui articol care spune că detaşarea se poate face doar cu toţi factorii implicaţi. Unii manageri şi şefi se opun chiar şi medicilor şi asistenţilor care sunt dispuşi să meargă în zonele fierbinţi, laşând unii pacienţi fară tratament. Suntem în fata unei noi situaţii grave, cauzate de o decizie CCR.
- Curtea a decis că nu exista baza legală pentru ca cetăţenii care au fost diagnosticaţi cu COVID să fie trataţi în spital, aşa că orice pacient COVID care nu vrea să stea în spital poate să plece din spital. CCR ne-a lasat fară instrumentul de a lua decizii de carantinare ale personalelor în spatii instututionalizate, de a carantina oraşe, cartiere, zone.
- Cum am fi putut reacţiona în zone precum Suceava daca nu aveam măsură carantinarii. Măsură a oprit riscul de transmitere din localităţi cu multe infectări în zone mai ferite de aşa ceva.
- Şedinţa de azi are un singur punct pe ordinea de zi, adică legea referitoare la masuri de implementat în caz de risc epidemiologic. Noi am avut expunere uriaşa în cazul cetăţenilor veniţi din tari cu rata mare de infectări. Fară măsură carantinei am fi avut în Romania cazuri de 10-20 de ori mau numeroase.
- Tarile trebuie să puna pe primul plan apărarea vieţii şi sănătăţii romanilor, nu să facă jocuri politice şi să puna bete în roate la masurile luate de noi că guvern.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a anunţat duminică seara, într-o emisiune TV că proiectul de lege care prevede punerea în concordanţă a protocoalelor privind izolarea, carantinarea şi internarea cu cerinţele specificate de CCR este finalizat şi va fi pe ordinea de zi a şedinţei executivului.
"Noi suntem în acest moment, începând de vineri, de când a apărut motivarea Curţii Constituţionale, în elaborarea unui proiect de lege care este gata. Luni vom avea o sedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi şi vrem să aducem în concordanţă un proiect de lege cu cerinţele Curţii Constituţionale. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boala transmisibilă, ce înseamnă carantina, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt momente pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone", a declarat Nelu Tătaru la RealitateaPlus.
Decizia CCR a venit pe 25 iunie
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu majoritate de voturi, că internarea obligatorie în baza ordinelor de ministru în cazul bolilor transmisibile, prevăzută de legea sănătăţii, este neconstituţională, dându-i dreptate Avocatului Poporului. Prevederea criticată e teza a doua a art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006: „Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.”
De asemenea, Curtea a găsit neconstituţională şi carantina impusă prin ordin de ministru pentru cei veniţi din străinătate, stabilită prin OUG nr. 11/2020. Cele două texte de lege au fost declarate neconstituţionale pentru că "nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii impuse de art.1 alin.(5) din Constituţie şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Coronavirus în lume LIVE UPDATE 6 iulie: India e a treia ţară din lume ca număr de cazuri / Marea Britanie se pregăteşte de al doilea val
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:14
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53