Clipul de 7 minute urcat pe Youtube în luna decembrie îl arată pe cercetătorul Tian Junhua când vizitează zeci de peşteri din regiunea Hubei ca să captureze lilieci.
Imaginile alimentează noi speculaţii legate de originea virusului, de la teoria că ar fi o armă biologică a Chinei, şi până la acuzaţiile la adresa armatei americane, care ar fi adus virusul la un eveniment sportiv desfăşurat la Wuhan anul trecut.
Despre coronavirus se ştie că se poate transmite de la liliac, şarpe, şobolan sau pangolin la om, iar asta s-ar fi putut întâmpla în piaţa de animale vii de din Wuhan, aflată la cateva sute de metri de laboratorul de cercetare al viruşilor unde lucrează Tian.
Virusologul Tian se prezintă ca un luptător în prima linie de apărare în faţa viruşilor şi merge din peşteră în peşteră ca să prindă lilieci pentru studiu în laborator. „Liliecii poartă mai mulţi viruşi. Poţi găsi majoritatea viruşilor responsabili pentru bolile oamenilor în ei. Pot să simt frica, frica de infecţii şi frica de a mă rătăci. Din cauza fricii sunt extrem de precaut. Pentru că în acest proces eşti foarte expus la viruşi foarte uşor. Sper doar că mostrele vor fi păstrate doar pentru cercetări ştiinţifice şi nu vor fi folosite niciodată în viaţa reală”, spune medicul în film.
El a vizitat zeci de peşteri din zona Hubei şi a studiat peste 300 de vectori producători de viruşi în ultimii 10 ani, potrivit documentarului.