Donald Trump vrea ca unii americani să primească 1.000 de dolari pentru a limita şocul economic provocat de criza coronavirusului

  • Setul de măsuri "va fi major şi îndrăzneţ", a declarat marţi preşedintele SUA, Donald Trump, subliniind că acţiunile de stimulare economică generează "entuziasm" în Congres.
  • Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei, a ajuns deja la un acord cu Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, pentru aprobarea a două proiecte legislative în sensul contracarării epidemiei de coronavirus.
Urmărește
1043 afișări
Imaginea articolului Donald Trump vrea ca unii americani să primească 1.000 de dolari pentru a limita şocul economic provocat de criza coronavirusului

Administraţia SUA pregăteşte măsuri de stimulare economică, inclusiv sume pentru ajutarea famiilor

Administraţia Donald Trump intenţionează să le ofere cecuri cetăţenilor americani, în două săptămâni, în cadrul unui set de stimulente pentru limitarea daunelor generate de epidemia de coronavirus asupra economiei SUA, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, conform FT.

Noua legislaţie cu măsurile de stimulare, care potrivit unui oficial american de rang înalt pot ajunge la nivelul de 1.200 de miliarde de dolari, ar marca o schimbare de direcţie spre o reacţie mai agresivă în materie de politici economice, în contextul în care din cauza epidemiei au fost închise şcoli, baruri, restaurante şi unităţi de producţie. Sectoare de afaceri variate, de la transporturile aeriene la turism, se confruntă cu scăderi drastice ale activităţilor, notează cotidianul Financial Times.

Setul de măsuri "va fi major şi îndrăzneţ", a declarat marţi preşedintele SUA, Donald Trump, subliniind că acţiunile de stimulare economică generează "entuziasm" în Congres.

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei, a ajuns deja la un acord cu Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, pentru aprobarea a două proiecte legislative în sensul contracarării epidemiei de coronavirus.

Prima măsură prevede alocarea unor fonduri de urgenţă de 8,3 miliarde de dolari, în timp ce a doua, care urmează să fie aprobată de Senatul SUA, include garanţii pentru concedii medicale plătite şi finanţare pentru analize de diagnosticare a coronavirusului, suma totală prevăzută fiind de 100 de miliarde de dolari. Iniţial, Casa Albă analiza posibilitatea unui al treilea proiect, cu valoarea cuprinsă între 800 şi 850 de miliarde de dolari, dar un oficial a declarat că nivelul a fost crescut la 1.200 de miliarde de dolari.

Larry Kudlow, directorul Consiliului Naţional Economic din SUA, respinsese acum câteva săptămâni soluţii precum oferirea de fonduri familiilor, catalogându-le drept "bani aruncaţi cu elicopterul din cer", în contextul în care oficiali din cadrul Administraţiei SUA se aştepau ca epidemia să genereze doar efecte negative temporare, urmate de o relansare economică.

Însă Casa Albă şi membri ai Congresului se pregătesc pentru daune mai profunde şi mai îndelungate din cauza pandemiei, iar preşedintele Donald Trump a evidenţiat necesitatea unei infuzii rapide de fonduri pentru familiile aflate în situaţii dificile.

"Presiunea asupra bugetelor familiilor se va accentua din cauza coronavirusului. Congresul ar trebui să adopte un proiect prin care fiecărui adult din clasa medie şi cu venit redus să îi fie acordat iniţial un cec de cel puţin 1.000 de dolari cât se poate de rapid. Nu îi putem lăsa în urmă pe americanii loviţi puternic", a declarat senatorul democrat Sherrod Brown. Printre politicienii republicani care susţin ideea se numără senatorul Mitt Romney.

Administraţia Donald Trump analizează şi posibilitatea reducerii cuantumului contribuţiilor care alimentează sistemele de pensii şi de sănătate, precum şi măsuri de stimulare a sectoarelor economice afectate, de la firmele mici la companiile aeriene. Democraţii pledează pentru măsuri punctuale de ajutare a familiilor cu venituri mici, precum asistenţa în cazurile de şomaj, ajutoare pentru alimente şi amânarea plăţii ratelor la credite.

Întrebat dacă este de acord cu ideea enunţată de un consilier privind riscul intrării în recesiune, Donald Trump a răspuns că "este posibil", subliniind însă că economia se va relansa puternic după depăşirea crizei epidemice.

"Când vom termina cu actuala situaţie, vom fi câştigători. Când vom obţine victoria, economia noastră va trece prin acoperiş", a afirmat Donald Trump.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici