- Home
- Coronavirus
- (18.02.2021, 19:41)
- Beatrice Dumitru
Echipa OMS care investighează originile Covid a identificat ca posibile surse ale răspândirii coronavirusului două tipuri de animale
- Specialiştii OMS care investighează originile pandemiei de Covid au identificat ca posibile două surse: o specie de dihori şi iepurii.
- Membrii echipe OMS afirmă că este necesară o investigaţie suplimentară asupra furnizorilor acestor animale, precum şi ale altor animale de pe piaţă.
- Specialiştii OMS spun că nu au stabilit care sunt toate vietăţile vândute, în mod legal sau ilegal, vii sau moarte, pe piaţa din oraşul chinez Wuhan.
Urmărește
42147 afișări
Foto: Profimedia
Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care investigează originile pandemiei Covid-19 caută animalele care ar fi putut răspândi noul coronavirus la oameni, identificând ca posibile surse dihorii birmanezi şi iepurii, care pot transmite virusul şi care au fost vânduţi pe o piaţă chineză unde au apărut primele cazuri, relatează The Wall Street Journal.
Membrii echipei OMS afirmă că este necesară o investigaţie suplimentară asupra furnizorilor acestor animale şi ale altor animale de pe piaţă. Unele dintre acestea provin dintr-o regiune a Chinei, aflată în apropierea graniţelor cu Asia de Sud-Est, unde au fost găsite cele mai apropiate variante ale virusului la lilieci.
Specialiştii OMS spun că nu au stabilit care sunt toate vietăţile vândute, în mod legal sau ilegal, vii sau moarte, pe piaţa din oraşul chinez Wuhan, care a fost legat de primul focar de coronavirus în decembrie 2019.
Comisia Naţională de Sănătate din China şi ministerul de externe au refuzat să comenteze.
Echipa OMS lucrează cu mai multe ipoteze şi încă nu este sigur dacă virusul a trecut pentru prima dată de la animale la oamenii din piaţă sau dacă a circulat mai întâi în altă parte. Cu ajutorul dovezilor pe care le au, experţii încearcă să înţeleagă care sunt animalele care ar fi putut fi, în mod plauzibil, vectori ai virusului.
Incertitudinea continuă cu privire la modul în care, când şi unde s-a răspândit virusul pentru prima dată la oameni, alimentând tensiunile internaţionale. SUA a acuzat de multe ori China că împiedică ancheta OMS la Wuhan.
Experţii OMS au făcut recent o călătorie de patru săptămâni la Wuhan, după luni de negocieri, după ce Beijingul a sugerat în repetate rânduri că virusul îşi are originea în afara Chinei.
Piaţa din Wuhan rămâne, însă, un punct central al investigaţiei, pentru că specialiştii OMS cred că virusul provine cel mai probabil de la lilieci şi răspândit la oameni prin intermediul unui alt animal, posibil la o fermă sau la o piaţă. Mulţi oameni de ştiinţă au sugerat că virusul s-ar fi putut răspândi prin comerţul ilegal cu animale sălbatice din China.
Peter Daszak, zoolog al echipei OMS, a declarat într-un interviu că specia de dihor birmanez se numără printre carcasele găsite în congelatoare de la piaţă şi că, deşi au dat rezultate negative, erau capabili să poarte virusul.
"Oferă o cale pentru modul în care virusul ar fi putut intra în Wuhan", a spus dr. Daszak.
Dihorii birmanezi, care trăiesc în principal în sudul Chinei, provin din aceeaşi familie de mamifere ca nevăstuicile şi vidrele şi sunt adesea vânaţi şi comercializaţi pentru hrană sau blană, în ciuda faptului că sunt o specie protejată.
De asemenea, dr. Daszak a spus că şi iepurii se aflau comercializaţi în piaţă şi „se dovedesc a fi destul de sensibili la SARS-CoV-2”.
Marion Koopmans, un virusolog olandez din echipa OMS, a identificat, de asemenea, dihorii şi iepurii ca fiind animalele despre care se crede că sunt capabile să transporte şi să răspândească virusul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Un studiu realizat în staţiunea de schi Ischgl, din Austria, arată cât de mult durează imunitatea împotriva coronavirusului
Citește și: Problema rapelului: Doi cercetători recomandă o întârziere în administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer
Citește și: Germania refuză vaccinarea cu serul AstraZeneca
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte