- Home
- Coronavirus
- SIBIU, (30.03.2021, 13:02)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Efectele COVID-19. Evaluări complexe la Sibiu pentru pacienţii care au trecut prin boală
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu oferă, din 1 aprilie, un program de investigaţii pulmonare complexe, prin care pot fi depistate disfuncţiile respiratorii.
Urmărește
427 afișări
Potrivit unui comunicat al unităţii medicale, este vorba despre pletismografia pulmonară şi TLCO (Transferul prin membrana alveolo-capilară a monoxidului de carbon).
Aceste investigaţii sunt utile îndeosebi pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19 şi au în continuare probleme pulmonare.
„Pandemia ne-a arătat cât de afectaţi pot fi pacienţii cu boli cronice, inclusiv pulmonare. Aceştia dezvoltă mai frecvent complicaţii şi forme severe de boală. De aceea, este extrem de important diagnosticul precoce al bolilor pulmonare şi începerea unui tratament care să prevină progresia bolii. Din păcate, şi o parte din pacienţii care se vindecă de COVID rămân cu simptomatologie - dispnee (respiraţie dificilă), tuse şi oboseală, chiar la eforturi mici. Din nefericire, există persoane care dezvoltă modificări pulmonare severe - fibroză pulmonară”, a declarat Lavinia Danciu, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
Pletismografia pulmonară este o investigaţie neinvazivă care se desfăşoară într-o cabină specială, cu pereţi de sticlă, prevăzută cu microfon. Astfel, pacientul este permanent în contact cu cadrul medical care face investigaţia.
În acest mod, testarea nu are riscuri şi se poate opri în orice moment dacă pacientul resimte un disconfort. Durata testării este de aproximativ 15 minute.
Contraindicaţiile testării sunt starea febrilă, hemoptizia, o afecţiune cardiacă acută. Pacientul nu trebuie să fumeze cu 1 oră înaintea testării şi să nu depună efort fizic intens cu 3 ore înainte.
„Se pot măsura proprietăţile mecanice ale plămânului şi cutiei toracice, se pot face teste de elasticitate şi de rezistenţă la fluxul de aer, se poate determina distribuţia intrapulmonară a aerului inspirat şi a volumului de aer rezidual rămas în plămâni. Aşa se poate cuantifica mai exact severitatea disfuncţiei pulmonare şi supraveghea cu acurateţe rezultatul tratamentului şi evoluţia. Este o investigaţie extrem de utilă şi necesară în evaluarea pre-operatorie a cazurilor propuse pentru chirurgie. Cu ajutorul ei se pot depista precoce bolile pulmonare restrictive -fibrozele pulmonare primitive sau secundare altor afecţiuni, inclusiv post-Covid, precum şi bolile pulmonare obstructive - emfizemul pulmonar”, se arată în comunicat.
TLCO se efectuează în aceeaşi cabină ca şi pletismografia. Această investigaţie măsoară difuziunea monoxidului de carbon prin membrană alveolo-capilară. Vine în completarea pletismografiei pentru diagnosticarea fibrozelor pulmonare primitive, celor post-Covid, din bolile sistemice (poliartrita reumatoidă, lupus, sclerodermie), sarcoidoză, hipertensiune pulmonară şi boli ale cutiei toracice - cifoscolioză.
Investigaţiile se fac zilnic în Laboratorul de Explorări Funcţionale, cu programare.
Fiind investigaţii la cerere, acestea nu sunt decontate de Casa de Asigurarări de Sănătate. Preţul este de 100 lei/pletismografia şi 100 lei/ TLCO.
Citește pe alephnews.ro: TikTok e pe cale de dispariție în SUA. Care este impactul neașteptat al interzicerii aplicației
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:12
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 19:03
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic