- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (21.01.2022, 21:38)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elevii se implică în pandemie: cer reintroducerea pragului de incidenţă
Reprezentanţii elevilor cer reintroducerea pragului de incidenţă în localitate în stabilirea scenariilor pentru şcoli. Aceştia susţin că al cincilea val epidemic se află în plină evoluţie, „dar sistemul educaţional se regăseşte încă în plin declin”.
Urmărește
1276 afișări
Elevii se implică în pandemie: cer reintroducerea pragului de incidenţă
Într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănăăţii, Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unui prag minim de incidenţă al localităţilor la care cursurile cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ să fie suspendate.
„Greşelile din trecut ne-au demonstrat, în timpul a mai bine de doi ani de pandemie, că, pentru sistemul educaţional românesc, impredictibilitatea şi lipsa de asumare a unor decizii ferme şi adaptate nu au reuşit decât să degradeze atât calitatea învăţământului, cât şi siguranţa sanitară a elevilor, a profesorilor şi a familiilor acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
În prezent, fiecare comunitate locală şi fiecare unitate şcolară se confruntă cu probleme specifice, cu un număr de infectări diferit şi, cu atât mai mult cu cât analizăm obiectiv, cu serie de particularităţi specifice de la caz la caz. Numărul îmbolnăvirilor, infrastructura şcolară, resursele umane, rata de vaccinare şi disponibilitatea sistemului medical sunt doar câteva dintre criteriile variabile care ar trebui să construiască profilul deciziilor ideale, descentralizate, potrivit fiecărei comunităţi locale”, se arată în scrisoare.
Consiliul Naţional al Elevilor şi celelalte organizaţii semnatare ale scrisorii propun adoptarea unui algoritm/unei matrici de calcul în baza căruia/căreia să se decidă scenariul de funcţionare a unei şcoli.
„Rata de vaccinare a elevilor şi a profesorilor, incidenţa din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populaţia şcolară sunt doar câţiva dintre parametrii care ar trebui să stea la baza deciziei de închidere/deschidere a unei şcoli în format fizic. Istoria ultimilor doi ani ne arată că nu sunt suficiente măsuri singulare atunci când vine de vorba de descentralizare, iar toţi itemii enumeraţi mai sus şi alţii care pot fi stabiliţi de experţii epidemiologi sunt elementari atunci când vine vorba de siguranţa elevilor”, susţin elevii.
Cele două situaţii din prezent
Aceştia susţin că, în prezent, regulile stabilite prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii pot aduce unităţile de învăţământ în două situaţii fără scăpare: fie se închid toate şcolile dintr-un judeţ, în bloc, din cauza suprasolicitării paturilor de la ATI, deşi vor exista localităţi cu zero rată de infectare, fie, din contră, vor exista localităţi cu incidenţe alarmante, iar şcolile de acolo vor rămâne deschise strict din considerentele capacităţii spitaliceşti.
„Este absolut necesar ca pragul de incidenţă al unei localităţi să rămână în continuare un criteriu de suspendare/reluare a activităţii în format fizic, astfel încât deciziile care se adoptă să fie corelate cu gradul de răspândire comunitară a COVID-19”, se arată în scrisoare.
De asemenea, Consiliul Elevilor solicită menţinerea regulii conform căreia, la apariţia unui caz de COVID-19 într-o clasă, toată clasa să treacă în regim online timp de două săptămâni, cu posibilitatea testării după 8 zile, precum şi declararea întregii clase ca persoane-contact direct cu cel infectat.
„În acelaşi timp, atragem atenţia asupra necesităţii stabilirii unei proceduri de stabilire a scenariului de funcţionare a unei şcoli în funcţie de infectările din rândul cadrelor didactice, pentru că, la momentul de faţă, singura metodă de trecere în online o clasă sau o şcoală în această situaţie este ca profesorul să declare la DSP întregul colectiv ca fiind contact direct, lucru rar întâlnit”, mai arată elevii.
Aceştia mai cer introducerea obligativităţii testării pe bază de salivă pentru toţi elevii şi pentru întregul personal din învăţământ şi dotarea şcolilor cu materialele sanitare necesare şi adoptarea unei instrucţiuni la nivelul Ministerului Sănătăţii.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe