- Home
- Coronavirus
- (05.07.2020, 19:47)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Este un tsunami”: Covid-19 aruncă zeci de ţări din nou în sărăcie şi violenţă/ Ani de progres socio-economic ar putea fi inversaţi de criza noului coronavirus
Criza medicală a coronavirusului este foarte gravă, dar aspectele sociale şi economice pe care virusului şi măsurile impuse pentru combaterea sa le-au adus sunt cel puţin la fel de grave şi pot avea repercursiuni în următorii ani.
Urmărește
10562 afișări
„Este un tsunami”: Covid-19 aruncă zeci de ţări din nou în sărăcie şi violenţă/ Ani de progres social şi economic ar putea fi inversaţi de criza noului coronavirus
The Guardian precizează că în timp ce coronavirusul pătrundea rapid în America Latină la sfârşitul lunii aprilie, primarul din Manaus declara: "Perspectivele sunt groaznice"
Când cifra deceselor din Braziliei a atins 5.500, preşedintele Jair Bolsonaro, a dat din umeri spunând: „Este evident că nu se va termina bine”.
Situaţia pe ţări în America de Sud
America Latină care este casă pentru 8% din populaţia globală se află în ochiul furtunii, cu peste 120.000 din cele 524.000 de decese cauzate de coronavirus în lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Două luni mai târziu, coşmarul primarului din Manaus a devenit realitate. Numărul deceselor din Brazilia a crescut la peste 60.000- al doilea cel mai mare din lume după Statele Unite - unii preconizând că ar putea depăşi SUA, până la sfârşitul lunii iulie. La patru luni după înregistrarea primului caz Covid-19 din America Latină în Brazilia, cea mai mare economie a regiunii este departe de a fi singura ţară care se luptă cu pandemia
Mexicul, unde au murit peste 30.000, a depăşit Franţa fiind acum a cincea ţară ca număr de decese din lume, în ciuda afirmaţiilor preşedintelui său, populistul Andrés Manuel López Obrador, că focarul a fost „îmblânzit”.
Peru, laudat iniţial pentru măsurile de izolare stricte luate rapid, a pierdut deja peste 10.000 de cetăţeni, în timp ce numărul cazurilor din Chile, Argentina şi Bolivia a crescut şi el.
Teama că sistemul de sănătate deja rupt din Venezuela ar putea fi rapid copleşit pare să nu se confirme încă, administraţia lui Nicolás Maduro raportând doar 57 de morţi şi 6.273 de cazuri. Dar mulţi specialişti se îndoiesc de aceste cifre oficiale, iar rapoartele sugerează o creştere îngrijorătoare a infecţiilor în vestul statului Zulia.
Statul Zulia este "plin de coronavirus", a declarat Juan Pablo Guanipa, un politician de opoziţie din oraşul Maracaibo, cândva un centru al industrie petrolieră, devastat de colapsul economic din Venezuela.
Există şi speranţă
Există şi o lumină de speranţă. Testarea agresivă a ajutat Uruguayul, care a înregistrat doar 28 de decese, să controleze răspândirea virusul. Este singura ţară latino-americană aflată pe lista UE a destinaţiilor de călătorie sigure. Paraguay şi-a menţinut cifra deceselor sub 20 cu ajutorul unor măsuri draconice. Oraşul ecuadorian Guayaquile are brigăzi de sănătate care merg din casă în casă pentru a informa şi ajuta persoanele.
Dar, în general, situaţia este sumbră şi nicăieri mai mult decât Brazilia, al cărui preşedinte de extremă dreaptă a subminat eforturile de izolare, a îndepărtat distanţa socială şi i-a îndemnat pe brazilieni să se întoarcă la muncă, în ciuda numărului de infecţii confirmate carea atins 1,5 milioane.
"Acesta este guvernul morţii”, a declarat Cristiano Rodrigues, un cunoscut politolog.
"Nu putem vorbi despre un al doilea val când suntem încă în primul", a declarat scriitoarea ştiinţifică Natália Pasternak la o televiziunea braziliană. "Brazilia nu are un al doilea val - are un tsunami."
Anii de progres ar putea fi şterşi
Pe măsură ce America Latină se luptă cu o tragedie care încă nu s-a rezolvat pe deplin, există şi temeri din ce în ce mai mari cu privire la impactul pe termen lung al pandemiei asupra regiunii care conform Fondul Monetar Internaţional ar urma să aibă o scădere economică de 9,4% în acest an.
Zeci de milioane de oameni sunt aşteptaţi să se confrunte cu sărăcia, iar decenii întregi de progres social ar putea fi şterşi.
"Vorbim despre un şoc fără precedent", a spus Eduardo Ortiz-Juarez, un academic mexican la King's College London care studiază impactul Covid-19 asupra sărăciei globale.
Ortiz-Juarez a declarat că aproximativ 72 de milioane de latino-americani au scăpat de sărăcie în timpul unui „deceniu glorios” alimentat de creştere economică susţinută şi programele solide de asistenţă socială din perioada 2003 şi 2013.
„Probabil că această inversare nu va reduce complet progresul, dar am putea vorbi despre 52 de milioane de oameni care riscă să revină în sărăcie”, a adăugat el, indicând Mexic, Columbia, Peru şi Guatemala ca ţări care ar putea fi cel mai grav afectate.
În Brazilia, unde FMI prezice o contracţie de 9,1%, există îngrijorari că scăderea ar putea genera violenţa în ţara ce este deja una dintre cele mai periculoase ale lumii, cu peste 40.000 de crime anul trecut.
Drauzio Varella, un medic care a petrecut zeci de ani lucrând în sistemul penitenciar supraaglomerat din Brazilia, a declarat că se teme că pandemia va împinge mulţi tineri în braţele crimei organizate şi poate duce la „convulsii sociale”.
"Ne vom confrunta cu o escaladare a violenţei urbane în perioada de recuperare ... iar motivul principal este că oamenii vor fi mai săraci", a prezis Varella.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe