Gabriela Firea anunţă că 1.000 de persoane sunt în carantină la domiciliu în Bucureşti

  • Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, joi, că, la nivelul Bucureştiului, sunt 1.000 de persoane auto-carantinate.
  • Spitalul „Victor Babeş” a alocat un corp de clădire separat, pentru pacienţii cu coronavirus.
  • Spitalul Colentina va funcţiona ca spital-suport.
Urmărește
4863 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea anunţă că 1.000 de persoane sunt în carantină la domiciliu în Bucureşti

Gabriela Firea anunţă că 1.000 de persoane sunt în carantină la domiciliu în Bucureşti

„Toate deciziile se iau la nivelul Comitetului Naţional special pentru Situaţiile de Urgenţă. Nu e cazul să luăm măsuri anticipative, grave, până nu suntem anunţaţi că se impun restricţii. Dar asta nu însemană că nu facem nimic. Ţin legătura permanent, atât eu personal, cât şi colegii mei cu domnul Raed Arafat, cu domnul Streinu Cercel. Ei sunt care trebuie să ne anunţe şi formal şi informal măsurile. Sunt 1.000 de persoane auto-carantinate la domiciliu în Bucureşti. Iar toate persoanele testate la Victor Babeş sunt sănătoase”, a spus Firea, în cadrul comandamentului de joi, de la Primăria Bucureşti.

Edilul a subliniat că Spitalul „Victor Babeş” a alocat deja în corp de clădire separat, respectiv pavilionul B4, care are 60 de locuri, complet renovat pentru pacienţii cu coronavirus.

„Pentru ei s-a creat un circuit separat încă de la poartă. Personalul e dotat cu echipament special pentru situaţie. Spitatul Colentina va funcţiona ca spital suport. Pacienţii care vin de la Matei Balş, care nu aveau coronavirus, dar alte afecţiuni şi e indicat să se mute la alt ATI. Demarăm în regim de urgenţă achiziţia unui aparat de testare genetică pentru descoperirea coronavirusilor, la cererea domnului Streinu Cercel”, a mai spus Firea.

La Comandament a fost prezent şi managerul Spitalului „Dr. Victor Babeş”, Emilian Ioan Imbri, care a spus că e normal ca toată lumea să „are spaime şi griji”, dar că „e nevoie de o gândire raţională şi foarte mult calm”.

„Pentru cei întorşi din zonele de risc au un traseu care îi duce spre pavilionul B4, într-un pavilion complet renovat prevăzut cu oxigen. Probabil ei vor avea nevoie de o asistenţă medicală deosebită şi izolare. În acest pavilion nu mai avem alt bolnav. Avem doi care sunt suspecţi. Ca atare şi cei doi vor pleca spre casă, dacă urmează o cale de testare. Personalul în acest pavilion va lucra numai acolo. E dedicat. Sigur că lucrurile par simple, lucrurile sunt, dacă e să vorbim uman, e un pic dificil pentru că toţi sunt oameni, toţi avem spaime şi griji. Confortul psihic, nu că au fost aleşi, ei sunt acolo şi trebuie să primească aceşti bolnavi e mai dificil un pic de liniştit. Bolnavii nu trebuie să îi privim ca pe nişte condamnaţi. Sunt nişte oameni ca şi noi şi au avut ghinionul să intre în contact cu alţii bolnavi. Avem 60 de paturi, sper şi cred că nu va fi cazul să le folosim pe toate. În cazul în care lucrurile se complică, vom elibera încet-încet şi pavilioanele de lângă şi vom interna acolo pe cei bolnavi. Nu are rost să îi internăm prin alte spitale din Bucureşti. Rugămintea mea e să înţelegeţi că atunci când vom solicita să externăm bolnavi care nu au legătură cu coronavirus să îi putem transfera către alte spitale ale Primăriei. Să înţelegeţi că nu e joacă. Avem spitalul, avem planul făcut, avem echipamente de protecţie necesare”, a mai spus Imbri.

La acelaşi Comandament este prezentă şi Simin Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş”, care a punctat că „nu e cazul de panică”.

„Această boală e ca toate infecţiile obişnuite. Noutatea e că e un virus nou în circuitul uman. Deja a fost acumulată o experienţă destul de bună legat de acest tip de infencţie. S-a văzut că mortalitatea e destul de mică, singura chestie e că rata de infectare este destul de mare, dar există forme uşoare sau medii şi lucrul acesta nu trebuie să ne panicheze. Va deveni o infecţie oarecum frecventă şi obişnuită. Există două categorii mari – ce facem noi doctorii din spitale. Ce e recomanda restului lumii în afara spitalelor e o atenţie la igiena mâinilor, evitarea expunerii în locuri foarte aglomerate. În ceea ce priveşte călătorii care vin din zonele cu risc de infecţie, ei trebuie să ştie că dacă vin dintr-o zonă cu risc vor fi screenaţi şi chiar dacă nu au contact cu anumite persoane, ei trebuie să ceară un sfat, există o linie telefonică şi acum, pentru că dacă nu are niciun semn de boală, trebuie să rămână timp de 14 zile în carantină la domiciliu. Va fi contactat dacă apar semne de boală. Dacă nu, trece perioada de incubaţie. DSP se ocupă să instruiască aceşti călători. Dacă prezintă semne de boală, adresarea trebuie făcută către spital, unde ştie ce are de făcut”, a explicat medicul.

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
firea,
coronavirus,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici