- Home
- Coronavirus
- (17.07.2020, 18:05)
- Adina Petcu
Noi informaţii: Legătura dintre grupa de sânge şi riscul infectării cu noul coronavirus
- În general, grupa sangvină nu provoacă diferenţe semnificative în viaţa de zi cu zi a oamenilor
- Totuşi, mai multe studii recente caută o legătură între grupa de sânge şi riscul îmbolnăvirii cu coronavirus
- Principalele grupe de sânge sunt A, B, AB şi 0
Urmărește
73176 afișări
Sursa FOTO: Profimedia
Există o legătură între grupa de sânge şi riscul infectării cu noul coronavirus?
Un studiu realizat luna trecută de cercetătorii germani sugera că oamenii cu grupa sangvină A sunt expuşi unor riscuri cu peste 45% mai mari de a contracta virusul şi de a dezvolta simptome puternice. În schimb, cei cu grupa 0 ar fi fost mai protejaţi de COVID-19. Cercetătorii au ajuns la acest rezultat după ce au analizat probe de sânge recoltate de la 1.610 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus şi după ce au fost prelevate probe de la 2.205 persoane sănătoase din Italia şi Spania, pentru a se putea realiza comparaţii.
Cu toate acestea, un studiu publicat săptămâna aceasta contrazice o parte din rezultatele iniţiale. Potrivit BBC, este doar una dintre dovezile care indică evoluţia continuă a proceselor ştiinţifice.
Cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts şi de la Spitalul Beth Israel Deaconess susţin că nu au găsit dovezi care să susţină ideea potrivit căreia există o legătură între grupa de sânge şi riscul dezvoltării unor simptome severe în urma îmbolnăvirii cu noul coronavirus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
În timpul acestui studiu au fost testate pentru coronavirus 7.648 de persoane, dintre care 1.289 au primit un rezultat pozitiv. În total, 484 (37.5%) au fost internaţi în spital, 123 (9.5%) au ajuns la terapie intensivă ICU, 108 (8.4%) au fost intubaţi, 3 (0.2%) au solicitat oxigen şi 89 (6.9%) au decedat. Din cei 1.289 de pacienţi testaţi pozitiv pentru coronavirus, 440 (34.2%) aveau grupa de sânge A, 201 (15.6%) aveau grupa B, 61 (4.7%) aveau grupa sangvină AB, iar 587 (45.5%) aveau grupa O.
Alte studii realizate anterior indică anumite conexiuni între grupa sangvină şi gradul de vulnerabilitate în faţa unor boli grave. De exemplu, se spune că cei cu grupa de sânge B sunt mai puţin predispuşi cancerului, în timp ce persoanele cu grupa 0 ar fi mai ferite de malarie.
Grupele de sânge - Scurt istoric
Grupele de sânge au fost descoperite în 1901 de imunologul şi patologul austriac Dr. Karl Landsteiner, laureat al Premiului Nobel pentru munca sa. La fel ca celelalte trăsături genetice, tipul de sânge este moştenit de la părinţi.
Tipul de sânge este, de asemenea, determinat de Rh - o proteină aflată la suprafaţa celulelor roşii din sânge. Dacă o ai, eşti pozitiv. Dacă nu, eşti negativ. Majoritatea oamenilor sunt Rh pozitivi şi pot primi sânge atât de la donatori asemenea lor, cât şi de la cei cu Rh negativ. În schimb, cei cu Rh negativ nu pot primi sânge decât de la persoane cu acelaşi tip de sânge.
Înainte de descoperirea grupelor de sânge, transfuziile, proceduri medicale atât de banale în zilele noastre, erau un adevărat pariu pe viaţa pacienţilor. În Londra începutului de secol XIX, din 10 transfuzii de sânge realizate de Dr. James Blundell doar jumătate au rezultat în supravieţuirea pacienţilor. Asta se întâmpla pentru că oamenii nu ştiau la acea vreme cum să aleagă corect donatorii.
Puţini ştiu, chiar şi în prezent, cu grupele de sânge nu sunt întâlnite doar la oameni. Există cel puţin 17 specii diferite de primate care împărtăşesc această trăsătură, printre care şi cimpanzeii sau gorilele. „Multe specii de primate prezintă diferenţe între grupele A, B sau AB”, spune Laure Segurel, cercetător al Muzeului Naţional de Istorie din Franţa.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe