INSP: Aproape 2.000 de infectări cu noile tulpini ale coronavirusului, confirmate până în 23 mai

Aproape 2.000 de infectări cu noile tulpini ale coronavirusului au fost confirmate în România până în 23 mai. 1.375 sunt cu varianta britanică. Rata de confirmare a secvenţierilor este de 70%.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului INSP: Aproape 2.000 de infectări cu noile tulpini ale coronavirusului, confirmate până în 23 mai

INSP: Aproape 2.000 de infectări cu noile tulpini ale coronavirusului, confirmate până în 23 mai

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis, joi, că până pe 23 mai au fost raportate la INSP 1.995 secvenţieri.

Au fost confirmate 1.397 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.375 sunt varianta britanică, 10 - sud-africană şi 12 braziliană.

Tulpina ce pare să scadă eficienţa vaccinului - mutaţia E484K - a fost depistată la unul din cazurile din Suceava, confirmate cu varianta britanică, la un alt caz din Ilfov, cu mutaţie sud-africană, şi la un caz confirmat cu varianta braziliană, în municipiul Bucureşti.

INSP precizează că mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană, apoi braziliană şi, mai recent, la cea britanică. Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Rata de confirmare a secvenţierilor este de 70%.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 27 decese după infectare cu tulpina britanică şi 3 cu tulpina braziliană.

În ce priveşte tulpinile indiene, considerate variante „de interes”, nu „de îngrijorare”, până pe 23 mai a fost confirmat un singur caz de infectare cu linia genetică B.1.617.1, la un bărbat în vârstă de 58 de ani, din judeţul Galaţi, cu istoric de călătorie în India.

De asemenea, au fost confirmate 19 cazuri cu linia genetică B.1.617.2. Trei cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, judeţul Braşov, şi sunt cetăţeni indieni; un caz provine dintr-un focar familial din Bucureşti, trei cazuri COVID-19; un caz, cetăţean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din judeţul Dolj, cu 5 cazuri COVID-19; un caz este cetăţean indian, domiciliat în Ilfov, dar care a sosit în România în luna martie a.c. 13 cazuri provin din focarul din oraşul Popeşti-Leordeni.

Nu a fost înregistrat niciun deces.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici