Video Intubarea pacienţilor cu Covid 19, mai mult rău decât bine? Noul coronavirus schimbă tot ce ştiau medicii până acum

  • Mai mulţi medici din America şi Italia au descoperit că starea pacienţilor pare să se deterioreze rapid după intubaţie
  • În mai multe spitale americane medicii întârzie deja plasarea pacienţilor pe aparatele de ventilaţie
  • Dr. Radu Ţincu: Plasarea unui tub la nivelul traheei modifică tot ceea ce înseamnă fiziologia normală a aparatului respirator
  • Preşedintele Academiei Americane de Medicină de Urgenţă: Boala contestă tot ceea ce ştiam în urmă cu 6 săptămâni, azi nu ne grăbim să intubăm
Urmărește
14131 afișări

Din Statele Unite şi până în Italia cea mai mare dilemă pe care o au medicii este legată de stabilirea momentului optim în care să intubeze pacienţii gravi cu Covid 19. Dacă la începutul epidemiei pacienţii care nu puteau respira erau trataţi după protocolul aplicat sindromului de detresă respiratorie şi erau intubaţi devreme, acum acest lucru este întârziat de medici cât de mult posibil. Ei au realizat că manifestările date de Covid 19 nu sunt la fel cu cele date de tulburările respiratorii obişnuite, şi că plămânii nu sunt deterioraţi în acelaşi mod, ar fi mai puţin rigizi în cazul infecţiei cu SARS Cov 2.

Mulţi doctori spun că nu se mai pot baza pe protocolul obişnuit atunci când vine vorba să intubeze pacienţii cu Covid 19 aflaţi în stare gravă.

Ei au descoperit că starea pacienţilor se deteriorează rapid după intubaţie, lucru care a dus în multe spitalela la întârzierea folosirii aparatelor de ventilaţie.  În Marea Britanie şi New York 80% dintre pacienţii intubaţi au murit.

În loc să intubeze rapid medicii folosesc acum niveluri mai mici de suport de oxigen: canule nazale (tuburi mici în nări), măşti convenţionale sau mai sofisticate, oxigenare cu flux ridicat sau chiar plasează pacientul culcat pe burta pozitie care ajută plămânii. Se întâmplă deja la New York unde au murit peste 10.000 de oameni.

Şi dacă pacienţii ajung să aibă nevoie de un aparat de ventilaţie,  acesta este reglat diferit pentru a furniza aer cu mai puţină presiune. Prima voce care a cerut cu disperare schimbarea protocoalelor cunoscute este medicul Cameron Sidell din New York.

" Pacienţii Covid pozitivi au nevoie de oxigen, nu de presiune, au nevoie de ventilatoare, dar trebuie programate diferit! Protocolul în toate spitalele din ţara asta trebuie schimbat! Duceţi mesajul mai departe", spune  Dr. Cameron Kyle Sidell, medic ATI LA Centrul Medical Maimonides din New York. 

Această boală contestă tot ceea ce ştiam în urmă cu 6 săptămâni. Azi nu ne grăbim să intubăm, intubaţia a devenit ultima soluţie, şi protocolul, odată ce i-am intubat se schimbă radical, explică Dr. David Farcy, Preşedintele  Academiei Americane de Medicină de Urgenţă.

Şi medicii noştri sunt precauţi. Intubaţia este o procedură  invazivă, riscantă, pe care o iau în calcul atunci când celelalte măsuri de terapie intensivă respiratorie au eşuat şi când se pune problema salvării vieţii pacientului.

"Plasarea unui  tub la nivelul traheei modifică tot ceea ce înseamnă fiziologia normală  a aparatului şi a tractului respirator, pe de altă parte creşte riscul de infectare pentru că secreţiile pulmonare nu mai pot fi eliminate aşa cum ar trebui, mai ales că discutăm de pacienţi ce sunt plasaţi în comă. 

Trebuie să avem foarte mare prudenţă la parametri pe care îi setăm la ventilator, la volumele respiratorii, la presiunile respiratoriii  Trebuie să avem în vedere punerea pacienţilor în prone pozition, în poziţia pe burtă, pentru  că în acest fel putem să eficientizăm şi să fructificăm zona posterioară a plămânului unde există o densitate mai mare de alveole", spune Dr. Radu Ţincu, medic primar ATI Toxicologie Spitalul Floreasca.

Medicii care tratează pacienţii cu Covid 19 încă nu au aflat în totalitate cum acţionează virusul la nivelul plămânilor. Cu siguranţă în viitorul apropiat protocoalele după care aceşti pacienţi sunt intubaţi şi ventilaţi vor fi adaptate special pentru ei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici