Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid

  • Preşedintele Iohannis a fost vaccinat public la ora 10.00, la Spitalul Militar din Capitală, cu prima doză din serul Pfizer.
  • A doua etapă a campaniei de vaccinare începe astăzi, pe 15 ianuarie, în România, iar în sistemul medical cu circuit închis sunt două tipuri de vaccinuri, Pfizer şi Moderna.
  • Iohannis are 61 de ani, nu se încadrează în categoria de vârstă, ci în cea a „lucrătorilor care desfăşoară activităţi în domenii-cheie”, grup care a fost adăugat ulterior.
  • Vaccinarea publică a lui Iohannis este o acţiune de imagine pentru a încuraja populaţia să se imunizeze.
Urmărește
9223 afișări
Imaginea articolului Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid

LIVE Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid

UPDATE 10.00: Preşedintele Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-Covid, vineri dimineaţa, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, dând astfel startul etapei a doua a campaniei de vaccinare din România. 

Preşedintele s-a vaccinat în jurul orei 10.10, iar după 15 minute a ieşit la declaraţii.

„Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare şi vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient şi recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricţie, ne vor scoate din pandemie”, a spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit vineri dimineaţa prima doză a vaccinului anti-Covid de la Pfizer/BioNTech (Comirnaty). Urmează rapelul peste 21 de zile. 

 

 

Şeful statului s-a vaccinat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti. Acţiunea a fost transmisă în direct de Administraţia Prezidenţială.

De altfel, preşedintele a anunţat în urmă cu câteva zile că se va vaccina public vineri, pentru a marca debutul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare. El spune că ar fi dat un mesaj greşit dacă „s-ar fi băgat în faţă”.

 

  • Vineri începe la nivel naţional a doua etapă a campaniei de vaccinare din România, în care este inclusă populaţia la risc, reprezentată de adulţii cu vârsta peste 65 de ani şi de persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice. De asemena, în această etapă vor fi imunizaţi şi angajaţi din instituţii cheie ale statului.

 

Cine va fi vaccinat din 15 ianuarie, în etapa a doua

A doua etapă a campaniei de vaccinare din România, în care este inclusă populaţia la risc, reprezentată de adulţii cu vârsta peste 65 de ani şi de persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, începe vineri.

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în etapa a II-a a strategiei de vaccinare este inclusă populaţia la risc, reprezentată de adulţii cu vârsta peste 65 de ani şi de persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

„În conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria <boli cronice> se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni renale, afecţiuni oncologice, afecţiuni pulmonare, afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecţiuni hepatice moderate/severe, afecţiuni autoimune, imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA”, a transmis CNCAV.

Potrivit CNCAV, tot în această etapă sunt cuprinşi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

  • Personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (parlament, preşedinţie, guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);
  • Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti;
  • Personalul din sectorul economic vital:
  • Procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume);
  • Uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă;
  • Centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric;
  • Unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze;
  • Unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi;
  • Unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare;
  • Transport de persoane şi mărfuri;
  • Noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale;
  • Comunicaţii (serviciul de telecomunicaţii speciale, radio şi televiziune naţionale);
  • Personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;
  • Personalul poştal şi din servicii de curierat;
  • Personalul cultelor religioase;
  • Personalul din mass media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale);
  • Personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici