Incidentele din istoria vaccinurilor ne arată de ce nu trebuie grăbit un vaccin împotriva coronavirusului

  • Experţii din domeniul vaccinurilor avertizează oficialii să nu grăbească un vaccin împotriva coronavirusului înainte ca testele să demonstreze că este atât sigur cât şi eficient.
  • Zeci de ani de istorie arată de ce este esenţial ca vaccinurile să treacă prin teste dure înainte de a ajunge pe piaţa, relatează CNN.
Urmărește
8842 afișări
Imaginea articolului Incidentele din istoria vaccinurilor ne arată de ce nu trebuie grăbit un vaccin împotriva coronavirusului

Istoria vaccinurilor ne arată de ce nu trebuie grăbit un vaccin împotriva coronavirusului

Iată o serie de evenimente unde grăbirea utilizării vaccinurilor a dus la incidente grave:

Incidentul Cutter

La 12 aprilie 1955, guvernul din SUA a anunţat primul vaccin pentru protejarea copiilor împotriva poliomielitei. În câteva zile, laboratoarele făcuseră mii de loturi din vaccin. Loturile făcute de o singură companie, Cutter Labs, conţineau accidental virusul poliomielitei într-o formă activă şi au provocat un focar, relatează CNN.

Peste 200.000 de copii au primit vaccinul împotriva poliomielitei, dar în câteva zile guvernul a trebuit să renunţe la program.

Patruzeci de mii de copii au avut poliomielită. Unii au avut forme uşoare, câteva sute au rămas cu paralizie şi aproximativ 10 au murit ", a spus dr. Howard Markel, medic pediatru, profesor distins şi director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan.

Guvernul a suspendat programul de vaccinare până când s-a determinat ce a mers prost.

Epidemia care nu a fost niciodată

În 1976, oamenii de ştiinţă au prezis o pandemie a unei noi tulpini de gripă numită gripă porcină. Peste 40 de ani mai târziu, unii istorici numesc acest incident: „epidemie de gripă care nu a fost niciodată”.

„Preşedintelui Ford i s-a spus, că există o gripă pandemică numită gripă porcină, care poate fi la fel de rea ca şi gripa spaniolă”, a spus Michael Kinch, profesor de oncologie la şcoala de medicină de la Universitatea Washington din St. Louis. Cea mai recentă carte a sa, „Între speranţă şi frică”, explorează istoria vaccinurilor.

Ford a fost forţat de informaţiile pe care le deţinea la acel moment să propună un vaccin care a fost realizat în grabă. Ford a luat decizia de a face imunizarea obligatorie.

Guvernul a lansat programul în aproximativ şapte luni şi 40 de milioane de persoane s-au vaccinat împotriva gripei porcine, potrivit CDC. Această campanie de vaccinare a fost ulterior legată de cazurile unei tulburări neurologice numite sindromul Guillain-Barre, care se poate dezvolta după o infecţie sau, rar, după vaccinarea cu un vaccin activ.

"Din păcate, datorită acestui vaccin care a fost făcut atât de repede, au existat câteva sute de cazuri de Guillain-Barre", a spus Kinch.

CDC a spus că riscul este de aproximativ un caz suplimentar de Gullain-Barre pentru fiecare 100.000 de persoane care au primit vaccinul împotriva gripei porcine. Datorită acestei mici asociaţii, guvernul a oprit programul.

Vaccinul împotriva rotavirusului şi invaginarea

În 1998, Administraţia pentru alimente şi medicamente(FDA) a aprobat vaccinul RotaShield, primul vaccin care prevenea gastroenterita provocată de rotavirus. La scurt timp după ce a fost autorizat, unii sugari au dezvoltat invaginarea (tip rar de obstrucţie a intestinului care apare atunci când intestinul se pliază în sine) după vaccinare. La început, nu a fost clar dacă vaccinul sau alt factor cauzează obstrucţiile intestinului. CDC a recomandat rapid suspendarea utilizării vaccinului şi a început imediat două investigaţii de urgenţă pentru a afla dacă administrarea vaccinului RotaShield cauzează unele dintre cazurile de invaginare.

Rezultatele investigaţiilor au arătat că vaccinul RotaShield a cauzat invaginarea la unii sugari sănătoşi cu vârsta mai mică de 12 luni, care în mod normal ar prezenta un risc scăzut pentru această afecţiune.

Incidentul Changsheng

Recent în 2018 în China a existat un scandal ce a atras atenţia.

Firmă chineză, Changsheng Biotechnology Co, a fost amendată cu 1,3 miliarde de dolari după ce sa constatat că a produs ilegal vaccinul împotriva rabiei umane.

Changchun Changsheng a amestecat diferite loturi de lichid de vaccin şi a folosit lichid expirat pentru a produce unele dintre loturi.

De asemenea, compania a falsificat datele de producţie pentru vaccin.

Acesta nu a fost primul scandal major privind vaccinurile din China. În trecut au existat mai multe cazuri care au ridicat semene de întrebare cu privire la siguranţa anumitor vaccinuri produse cu precădere în perioade scurte de timp.

În noiembrie 2017, cel puţin alte 400.000 de doze din acelaşi vaccin, produse de o altă companie s-au dovedit a fi necorespunzătoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici