- Home
- Coronavirus
- (17.06.2020, 08:48)
- Petru Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Judeţul fruntaş la numărul de donatori: 1 din 17 persoane vindecate de COVID-19 a donat plasmă hiperimună
- Judeţul Galaţi este pe primul loc în ţară la solidaritate: 1 din 17 gălăţeni vindecaţi de COVID-19 a donat plasmă hiperimună.
- Galaţiul este unul dintre cele mai afectate judeţe de epidemia de COVID-19.
- Procentul ar fi fost mai mare dacă de la donare nu ar fi fost excluşi donatorii incompatibili.
Urmărește
676 afișări
Judeţul fruntaş la numărul de donatori: 1 din 17 persoane vindecate de COVID-19 a donat plasmă hiperimună
1 din 17 gălăţeni vindecaţi de COVID-19 a donat plasmă hiperimună. Statistica a fost realizată de producătorul de echipamente care a livrat în toată ţara cele 18 aparate de plasmafereză, cu ajutorul cărora este recoltată plasma. Numărul donatorilor ar fi fost mai mare, dar unii voluntari au fost respinşi în urma testelor făcute de medici.
„Am aflat că la Galaţi stăm foarte bine la procentul de donatori de plasmă. Informaţia ne-a venit de la societatea care a livrat echipamentul la Galaţi. Au aparate în toată ţara, ei au stabilit că centrul de Transfuzii din Galaţi este pe primul loc. Au lăudat echipa de la Galaţi pentru că a reuşit să-i mobilizeze pe donatori. Pe locul doi este centrul de la Piteşti, acolo au circa cinci pacienţi la suta de vindecaţi. Rezultatele sunt îmbucurătoare în condiţiile în care România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la recoltarea de plasmă convalescentă”, i-a explicat corespondentului MEDIAFAX, medicul Alexandru Nechifor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Conform statisticilor, în judeţul Galaţi sunt 691 de persoane care s-au infectat cu virusul COVID-19 de la începutul epidemiei. Din acestea, 85 de persoane au murit, iar 417 au fost declarate vindecate. Cifrele donatorilor situează judeţul Galaţi pe primul loc în plan naţional, iar autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni să continue să vină la donare.
„Galaţiul pe primul loc la solidaritate. Avem cei mai mulţi donatori de plasmă hiperimună la suta de pacienţi vindecaţi de coronavirus. Este o veste bună, care bucură o întreagă comunitate. Avem deja 24 de oameni de bună credinţă care au donat pentru salvarea gălăţenilor aflaţi în stare gravă. Nu au donat doar plasmă, ci şi un pic de speranţă şi încredere celor aflaţi pe un pat de terapie intensivă”, a anunţat, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.
Medicii specialişti decid cine poate dona plasmă, în funcţie de rezultatele unor teste speciale. Procedura în sine nu este dureroasă, iar plasma donată se reface complet în cel mult două zile. Dintr-o singură donare se poate asigura plasmă hiperimună pentru trei pacienţi.
Conform protocoalelor stabilite de Guvern, procedura se realizează pe bază de voluntariat. Totuşi, nu oricine poate dona plasmă, iar reprezentanţii Centrului de Transfuzii din Galaţi spun că plasma recoltată ar fi fost în cantităţi mai mari dacă nu erau nevoiţi să respingă mai mulţi donatori.
„Ei trebuie să se califice ca orice alt donator. Dacă la teste nu au anticorpii doriţi, nu se califică. Am avut o persoană în această situaţie. Totuşi, noi nu-i refuzăm, îi putem trimite la Bucureşti, iar plasma recoltată se foloseşte în alte scopuri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Galaţi, Camelia Stoichicescu.
Pacienţii în stare gravă pot fi trataţi cu plasmă hiperimună recoltată de la pacienţi vindecaţi, pentru a dezvolta imunitate. Procedura utilizată în Europa şi în Statele Unite ale Americii se numeşte plasmafereză şi se realizează cu ajutorul unui dispozitiv medical. Galaţiul a fost unul dintre primele judeţe care a avut un astfel de aparat, obţinut de Consiliul Judeţean în urma unei donaţii din partea unui producător de echipamente medicale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe