Un raport federal asupra activităţii Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), condus de doi avocaţi, prezintă o ipoteză şocantă, dar extrem de posibilă. Sub „presiunea timpului extrem de scurt”, lansarea primelor teste pentru depistarea infectării cu noul coronavirus ar fi fost pripită. „Practicile de laborator implementate la acea vreme nu exclud riscul contaminării cu SARS-CoV-2.” Potrivit Washington Post, numele celor doi avocaţi nu au fost făcute publice.
Raportul de trei pagini oferă prima confirmare a administraţiei Trump că, iniţial, kiturile de testare pentru coronavirus ar fi putut fi deja contaminate. Problema ar fi apărut la sfârşitul lunii ianuarie, în sediul CDC din Atlanta, SUA.
„În această etapă a fabricaţiei, când materialele reactivilor pentru kiturile de testare au fost prelucrate şi testate în laborator, acestea au fost cel mai probabil expuse la genom viral pozitiv”, arată documentul.
Astfel, rezultatele testelor ar fi putut fi influenţate în perioada de utilizare a respectivelor componente nesigure. Un număr mare de americani ar fi putut obţine, astfel, rezultate fals-pozitive, eşec ce ar fi putut întârzia lansarea unor programe de testare la scară largă în Statele Unite.
Potrivit sursei citate, eroarea ar fi fost depistată la timp, astfel încât testele respective nu au fost folosite în afara laboratorului.
Nu au fost lansate acuzaţii nominale la adresa anumitor cercetători sau oficiali CDC.
CITEŞTE AICI: Pandemia tăcută. Cum s-a răspândit coronavirusul fără ca lumea să prindă de veste
Potrivit Johns Hopkins University, în SUA au fost confirmate până acum peste 2,5 milioane de cazuri de coronavirus, iar mai mult de 125.00 de oameni şi-au pierdut viaţa în lupta cu COVID-19.
*documentul original, în limba engleză