Lanţul de frig: Congelatoarele cu gheaţă carbonică pentru vaccinuri sunt prevăzute în Strategie

  • În funcţie de vaccinul care va fi aprobat împotriva COVID-19, vor fi necesare proceduri pentru reţeaua de stocare şi distribuţie a serului, iar Strategia Naţională de Vaccinare prevede ce înseamnă „lanţul de frig”.
  • Prima destinaţie a vaccinurilor este la depozitul central şi depozitele regionale, care dispun de condiţii de stocare la temperaturi de -80 de grade Celsius până la 2 - 8 grade Celsius, în funcţie de caracteristicile vaccinurilor disponibile.
Urmărește
594 afișări
Imaginea articolului Lanţul de frig: Congelatoarele cu gheaţă carbonică pentru vaccinuri sunt prevăzute în Strategie

Strategia Naţională de Vaccinare publicată în Monitorul Oficial arată că se va ţine cont de condiţiile specifice de stocare şi transport necesare pentru fiecare vaccin în parte.

Prima destinaţie a vaccinurilor este la depozitul central şi depozitele regionale, care dispun de condiţii de stocare la temperaturi de -80 de grade Celsius până la 2 - 8 grade Celsius, în funcţie de caracteristicile vaccinurilor disponibile.

De la nivelul depozitelor centrale şi regionale se va face distribuţia către centrele de vaccinare locale fixe şi mobile, unde se va face, efectiv, vaccinarea .

În primele etape se estimează că numărul de doze disponibile va fi limitat, motiv pentru care aceste doze se vor fi alocate şi administrate în timp scurt categoriilor de populaţie identificate ca fiind prioritare.

În etapele ulterioare, când numărul de doze disponibile va creşte, timpul până la administrare se va prelungi, fiind absolut necesară consolidarea capacităţilor de stocare pe termen lung pentru a preveni pierderea dozelor de vaccin.

Sunt necesare, în acest sens, identificarea şi evaluarea resurselor logistice deja disponibile la nivel naţional în funcţie de caracteristicile cunoscute până acum pentru fiecare vaccin candidat şi creşterea capacităţii de stocare şi distribuţie până la un nivel care să asigure derularea fără sincope a campaniei de vaccinare. Vorbim despre vaccinuri care trebuie păstrate la minus 80 de grade Celsius, dar şi de vaccinuri care au nevoie de temperatură de -20 de grade Celsius, dar şi de ser imunizant care are nevoie de o temperatură optimă între 2 şi 8 grade Celsius.

Prin Strategia Naţională de Vaccinare elaborată se are în vedere identificarea de soluţii pentru toate scenariile posibile.

Astfel pentru vaccinurile cu condiţii de păstrare şi distribuţie pe lanţul de frig standard de la 2 la 8 grade Celsius se va nu se preconizează dificultăţi logistice mari, cel puţin în primele faze ale campaniei de vaccinare. Pentru alte categorii de vaccinuri sunt necesare, însă, condiţii mai complexe de transport şi stocare pe termen lung.

Pentru vaccinurile de stocare pe termen lung la minus 80 de grade este nevoie de: asigurarea stocării pe termen lung în congelatoare de temperatură ultrajoase, de minus 80 de grade Celsius, distribuite regional, pentru a limita transportul pe distanţe mari, în condiţii speciale; asigurarea depozitări în cutii de gheaţă carbonică pe termen scurt, aproximativ una-două săptămâni cu reumplere periodică; stocarea la 2- 8 grade Celsius pe termen foarte scurt, respectiv zile – săptămâni, în funcţie de datele de stabilitate disponibile doar în vederea administrării la nivelul centrelor de vaccinare.

Pentru vaccinurile cu stocare pe termen lung la -20 de grade este nevoie de: asigurarea stocării pe termen lung în congelatoare depozite de minus 20 de grade distribuite regional; stocarea pe termen lung la minus 20 de grade sau pe termen scurt, respectiv zile - săptămâni în funcţie de datele de stabilitate disponibile, la 2-8 grade Celsius doar în vederea administrării în centrele de vaccinare.

Pentru vaccinurile cu stocare pe termen lung la 2-8 grade Celsius este nevoie de: asigurarea stocării pe termen lung în frigidere depozite frigorifice mari depozitate regional; stocarea pe termen scurt sau lung în frigidere în centrele de vaccinare, instituţiile sanitare, cabinetele medicilor de familie; asigurarea distribuţiei cu respectarea lanţului de frig.

Respectarea lanţului de frig specific pentru fiecare tip de vaccin impune implementarea unor modalităţi diferite de transport.â

Pentru vaccinul de ce necesită - 80 de grade Celsius, transportul se va face direct la nivelul centrelor regionale în cutii prevăzute cu gheaţă carbonică, cu monitorizare GPS şi monitorizare de temperatură pe toată perioada transportului. Distribuţia către centrele de vaccinare se va face în tranşe mici, pe baza estimărilor de doze ce urmează a fi administrate în condiţii standard (2 – 8 grade Celsius).

Pentru vaccinul ce necesită -20 de grade Celsius se vor utiliza pentru distribuţie maşini frigorifice minus 20 de grade Celsius, cu monitorizare GPS şi monitorizare de temperatură pe toată perioada transportului. Fiind vorba de condiţii de stocare mai larg disponibile, vaccinul va fi distribuit către depozite naţionale dar şi direct centrului de vaccinare.

Pentru vaccinurile ce necesită 2-8 grade Celsius se vor utiliza soluţiile standard de distribuţie pentru produse biofarmaceutice, în maşini frigorifice, containere şi cutii frigorifice cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi distribuite către depozite regionale centre de vaccinare şi, după caz, cabinetelor medicilor de familie în etapele 2 şi 3.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici