Liderii UE, despre elaborarea unui plan de salvare a economiei. În ce constă investiţia de 2 trilioane de euro

Liderii Uniunii Europene au discutat despre modul de salvare a economiei după criza provocată de pandemia cu noul coronavirus şi au ajuns la constatarea că această problemă nu s-a mai întâmplat din timpul Marii Crize din anul 1930.

Urmărește
749 afișări
Imaginea articolului Liderii UE, despre elaborarea unui plan de salvare a economiei. În ce constă investiţia de 2 trilioane de euro

Liderii UE, despre elaborarea unui plan de salvare a economiei. Vor investi 2 trilioane de euro

Liderii au discutat despre această problemă în timpul unui summit care a avut loc prin intermediul unei video-conferinţe, unde cei 27 de lideri au început crearea unui plan de salvare a economiei din Europa alături de şeful executiv UE, Urusla von der Leyen. În Europa, au fost confirmaţi peste 108.000 de decese cauzate de infecţia cu noul coronavirus, scriu jurnaliştii de la The Guardian.
 
Premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat că situaţia de urgenţă pentru sănătate a devenit o situaţie de urgenţă economică, socială şi politică. Italia a propus un plan de 1,5 miliarde de euro pentru subvenţii pentru ţările cele mai afectate, finanţate prin obligaţiuni „perpetue” (care nu scad la scadenţă).
 
Preşedintele francez Emmanuel Macron a comentat despre gravitatea acestei probleme, spunând: „Europa nu are viitor dacă nu putem găsi un răspuns la acest şoc excepţional.” El a spus că din cauza amploarei crizei doreşte transferuri financiare către statele cele mai afectate şi nu doar împrumuturi.
 
În schimb, Germania, Suedia, Ţările de Jos şi alte ţări din nord se tem de transferurile financiare, preferând împrumuturile. Diferenţa dintre subvenţii şi împrumuturi a înlocuit scindarea anterioară a UE între ţările care doreau datorii UE emise în comun şi cele care s-au opus.
 
Von der Leyen a spus că „argumentele au fost schimbate în această seară, dar într-o manieră foarte constructivă”. Ea a menţionat: „Cu siguranţă, va exista un echilibru solid între subvenţii şi împrumuturi, iar aceasta este o problemă de negociere în cadrul grupului de state membre.”, a spus şeful executiv UE.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că un fond de recuperare este în interesul Germaniei şi că va trebui să contribuie mai mult la bugetul UE. „În spiritul solidarităţii, ar trebui să fim pregătiţi să facem cu totul altfel, adică contribuţii semnificativ mai mari la bugetul european pe o perioadă determinată”, a declarat Merkel pentru Bundestag înainte de summit.
 
Planul de salvare economică va consta într-o propunere de 2 trilioane de euro, care să includă un potenţial fond de recuperare de 323 miliarde de euro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici