- Home
- Coronavirus
- (01.05.2020, 13:24)
- Magda Gheorghiţă
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Morţii uitaţi de la Suceava. Decese din cauza Covid-19, descoperite după aproape o lună/ Generalul Oprea: Spuneau cu seninătate, m-am temut să le introduc ca să nu se interpreteze
- În haosul de la Spitalul Judeţean de la Suceava, şase oameni au murit infectaţi cu noul coronavirus fără să apară în statisticile oficiale.
- Sunt oameni care au pierdut lupta cu virusul în cursul lunii aprilie, unii dintre ei pe 6 aprilie, alţii la jumătatea lunii, pe 14 sau pe 15 şi care nu au fost raportaţi către DSP, aşa cum legea o cere.
- Generalul Ionel Oprea, care s-a retras de la conducerea preluată temporar la Spitalul Judeţean Suceava, a dat la final un raport complet şi a povestit că funcţionarii care trebuiau să înregistreze decesele nu au făcut-o „ca să nu se interpreteze”.
Urmărește
11752 afișări
Morţii uitaţi de la Suceava. Decese din cauza Covid-19, descoperite după aproape o lună
Tocmai pentru rezolva problemele organizatorice şi a limita efectele epidemiei din Suceava, din 3 aprilie, conducerea Spitalului Judeţean din Suceava a fost preluată de o echipă de medici militari.
Ieri, aceştia au plecat şi a venit la coordonare o echipă de medici din spital. Ministerul Sănătăţii a anunţat că ministrul Nelu Tătaru a cerut echipei care a fost coordonată de secretarul de stat Ionel Oprea o evaluare completă a situaţiei de la Suceava, care include şi modul de raportare a deceselor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Nu avea cine să raporteze morţii, au fost momente in care servicii întregi nu aveau lucrători, a explicat situaţia generalul în rezervă Ionel Oprea, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii . „Mi s-au cerut lămuri oficiale de către Parchet, am încercat să fundamentam starea de lucruri, nu am descoperit documente, înscrisuri”, a spus acesta la Digi 24.
Deşi pare incredibil, spune militarul, la momentul preluării spitalului nu existau date despre cei îmbonlăviti. „Nici seful de serviciu nu a reuşit să ne spună situaţia clară, a plecat si şi-a dat demisia. În 10 zile am reuşit sa clarificam ce se întămpla acolo”, a mai spus Oprea
Legat de morţii care nu au fost raportaţi, Oprea a menţionat că decesele nu au fost introduse, şi i s-a răspuns senin: M-am temut să le introduc ca să nu se interpreteze. „Spuneau cu seninatate ca nu era cazul”, a spus generalul, care a dat dispoziţii ca sa se intocmeasca o foie de observaţie de către medicul care a tratat cazul, indiferent pe ce sectie ar fi fost.
„Spitalul nu a raportat tot la timp şi am fost nevoiţi să îi adunăm pe toţi cei din urmă. Acum s-au reglat conturile”, a declarat pentru Mediafax şi şefa DSP Suceava, Manuela Trifan.
Un alt deces, survenit în 30 martie, a fost descoperit de DSP după o lună. Acesta a fost întregistrat la Arad, un alt focar al epidemiei de Covid-19.
„Spitalele, după cum vedeţi, uneori nu îşi duc datoria până la capăt, din punct de vedere raportare. La Arad s-au dat şi amenzi, dar nu asta este soluţia, toată lumea trebuie să înţeleagă că nu poţi să neglijezi aşa ceva”, a declarat pentru Mediafax Adriana Pistol, preşedintele Comisiei pentru Covid 19 din Ministerul Sănătăţii.
Adriana Pistol îţi spune că, în urma neraportării deceselor de la Suceava, Inspecţia Sanitară de Stat poate aplica şi acolo amenzi.
Nu sunt primele cazuri raportate cu întârziere, dar, până acum, de la înregistrarea deceselor şi până la raportare declajul era doar de câteva zile. Într-un răspuns pentru Mediafax, Grupul de Comunicare Strategică transmitea că, în procesul de raportare a deceselor din cauza Covid-19 informaţia privind un nou deces trece prin cinci instituţii înainte să ajungă în presă. Fiecare judeţ are propriul sistem şi orar de colectare a informaţiilor pe care le transmite mai departe, de aici şi întârzierile în raportări, dar şi unele ”dublări” de decese.
Care sunt paşii parcurşi în procesul de raportare a deceselor din cauza Covid-19, potrivit reprezentanţilor Grupului de Comunicare Strategică:
1. Fiecare spital raportează decesul unui pacient confirmat cu Covid-19 către Direcţia de Sănătate Publică de la nivel local.
2. Direcţia de Sănătate Publică de la nivel local transmite informaţia către Institutul Naţional de Sănătate Publică.
3. Institutul Naţional de Sănătate Publică raportează către Ministerul Sănătăţii.
4. De la Ministerul Sănătăţii, informaţia ajunge la Grupul de Comunicare Strategică.
5. Grupul de Comunicare Strategică transmite lista către presă.
Oficialii Grupului de Comunicare Strategică ne dau totuşi că niciun deces în rândul pacienţilor Covid-19 nu rămâne nedeclarat.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe