Nouă tulpină SARS-CoV-2, depistată în România. O persoană infectată cu o variantă diferită de coronavirus, internată la Matei Balş

  • Este posibil ca noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, depistată iniţial în Marea Britanie, să fi ajuns şi în România.
  • Un pacient infectat cel mai probabil cu această variantă a coronavirusului a fost internat la Matei Balş, în Bucureşti.
  • Se vor face teste suplimentare pentru a determina cu certitudine dacă pacientul e infectat cu tulpina B.1.1.7 sau cu una complet nouă.
  • Surse: Persoana în cauză nu ar fi călătorit recent în Marea Britanie. În momentul de faţă nu se află la Terapie Intensivă, ci pe secţie.
Urmărește
19419 afișări
Imaginea articolului Nouă tulpină SARS-CoV-2, depistată în România. O persoană infectată cu o variantă diferită de coronavirus, internată la Matei Balş

Duminică au apărut informaţii potrivit cărora o nouă tulpină SARS-CoV-2 ar putea fi identificată la un pacient internat la Institutul Matei Balş. Ministerul Sănătăţii transmite însă că pe teritoriul României nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

„O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvenţierea genomului viral de către institutele sau unităţile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la Matei Balş, a spus, la Digi24, că în laboratorul de genetică al institutului două probe au avut rezultate la reacţia de amplificare diferite faţă de cele cunoscute până acum.

„Urmează ca în zilele următoare să se facă secvenţierea şi să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului”, a spus Cătălin Apostolescu.

Conform acestuia, nu există încă o certitudine în acest caz, iar rezultatele analizelor detaliate vor fi gata luni sau marţi. „Vorbesc deocamdată de două probe şi nu de pacienţi. Urmează să corelăm datele de laborator cu cele clinice şi să punem lucrurile cap la cap”.

Întrebat dacă două probe înseamnă doi pacienţi sau două probe de la un singur pacient, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş a răspuns că nu are informaţii în acest moment: „Ştiu doar de două probe”.

În luna decembrie, peste 1.000 de cazuri asociate unei noi tulpini au fost identificate în Marea Britanie. Drept urmare, mai multe state UE, printre care şi România, au decis blocarea zborurilor cu Marea Britanie pentru o anumită perioadă de timp.

Iată lista celor 33 de state în care au fost identificate infecţii cu varianta de coronavirus cunoscută sub numele de B.1.1.7:

  • Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Turcia, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Iordania, Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Emiratele Arabe Unite şi Taiwan. 

Dacă testele suplimentare confirmă că pacientul de la Matei Balş e infectat cu aceeaşi tulpină B.1.1.7, atunci România va deveni ţara cu numărul 34 de pe lista de mai sus.

Potrivit unui studiu, noua tulpină a coronavirusului identificată în Regatul Unit este „cu 50% până la 74%” mai contagioasă.

„Mutaţia trebuie să se înţeleagă că are loc în interiorul organismului uman. S-a intamplat într-un pacient. Există riscul ca aşa cum s-a selectat o mutaţie contagioasă într-un interval de timp, să ne trezim că această mutaţie devine şi mai letală. În faţa acestei realităţi toate masurile trebuie aplicate cât mai corect, de la prevenţie, spălare, igenă, până la vaccinare”, a declarat profesorul Dorel Săndesc la Aleph News.

Până duminică, 3 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 640.429 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Puteţi consulta bilanţul COVID-19 complet, precum şi situaţia din România, după o săptămână de vaccinări, pe Mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici