- Home
- Coronavirus
- (28.04.2020, 15:07)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă descoperire neagră despre bolnavii de Covid-19. Reacţiile medicilor: Este o nebunie. Nu am văzut niciodată atâtea cazuri anormale extreme
- Medicii au raportat cazuri de pacienţi tineri cu accident vascular cerebral sau care trebuie să sufere o amputare din cauza cheagurilor
- Acest lucru ar explica de ce ventilatoarele se dovedesc a fi ineficiente într-un anumit număr de cazuri
- Covid-19, percepută iniţial ca o afecţiune respiratorie virulentă, atacă mult mai multe organe decât plămânii
Urmărește
11387 afișări
Sursă foto: Profimedia
După 18 zile la terapie intensivă în Los Angeles, medicii care l-au tratat pe actorul canadian Nick Cordero, grav bolnav de noul coronavirus, i-au amputat piciorul drept. Un cheag permanent a blocat circulaţia sângelui. Aceasta este una dintre descoperirile întunecate ale pandemiei: boala Covid-19, percepută iniţial ca o afecţiune respiratorie virulentă, atacă mult mai mult decât plămânii. Am observat deja că sunt afectate şi alte organe, cum ar fi rinichii, relatează Le Figaro.
Cheagurile din vasele de sânge pot sufoca membrele. Când se formează în vene ale piciorului (flebite), se pot dezlipi şi pot urca spre plămâni, blochează artera de acolo şi îi pot opri (embolie pulmonară). În inimă, pot provoca un atac de cord. Când merg la creier, este un accident vascular cerebral. Toate aceste scenarii au fost observate la pacienţii cu Covid-19 care nu au avut alţi factori de risc decât că au luat noul coronavirus.
În departamentul său din New York Langone, Shari Brosnahan, un medic reanimator pulmonar, spune că aceste cazuri sunt încă rare. Totuşi numărul de cazuri în care cheagurile apar în vene s-a dublat în timpul pandemiei la pacienţii săi critici. Vârsta relativ tânără a unor pacienţi este o surpriză. Shari Brosnahan are în prezent doi pacienti de patruzeci de ani în terapie intensivă, unul dintre ei riscă să piardă o mână, iar celălalt, toate cele patru membre. „Degetele pot dezvolta adesea gangrena uscată”, a explicat ea.
În mod normal împotriva cheagurilor, se administrează diluanţi ai sângelui precum heparina. Dar nu funcţionează întotdeauna şi uneori provoacă sângerare internă, ca la Nick Cordero, potrivit soţiei sale care îşi informează fanii pe Instagram. „Această coagulare nu este ca o coagulare obişnuită”, spune medicul. Mulţi au „micro cheaguri”, spune ea, „până la capilare”, care sunt cele mai mici vase de sânge. În acest caz o operatie e imposibilă, spre deosebire de cheagurile mari din plămân sau creier. Amputarea este atunci deseori singura soluţie posibilă.
Cazuri anormale extreme
În Washington Post, un neurolog, dr. Thomas Oxley, a spus că a tratat un pacient de 44 de ani, Covid-19 pozitiv, cu un accident vascular cerebral sever, caracterizat prin hemiplegie şi tulburări de vorbire. Pe măsură ce chirurgul efectuează procedura clasică de dislocare a cheagului de sânge care s-a format în creier folosind o ustensilă în formă de ac, el vede formându-se alte cheaguri în timp real. „E o nebunie”, îşi aminteşte el spunându-i şefului său.
La spitalul de veterani din New York, Cecilia Mirant-Borde, medic la reanimare de 25 de ani, spune că aproape toţi pacienţii din departamentul ei sunt trataţi cu anticoagulante sau chiar mai multe medicamente mai periculoase, dar care distrug cheagurile. Ea explică că a descoperit nenumărate micro cheaguri în plămâni ceea ce ar clarifica un alt mister Covid-19: de ce ventilatoarele artificiale par atât de ineficiente. De fapt, sângele nu poate circula bine în plămâni din cauza cheagurilor ... şi pleacă în corp fără a fi oxigenat. Ventilatorul nu poate face nimic în acest sens.
Mai întâi în China, apoi în Europa, iar acum în Statele Unite, medicii învaţă la locul de muncă şi încearcă să documenteze fenomenul. "Am văzut sute de cheaguri în cariera mea, dar nu am văzut niciodată atâtea cazuri anormale extreme", spune Behnood Bikdeli, specialist în medicină internă la Columbia Medical Medical Center. A participat la o colaborare internaţională a 36 de experţi care au publicat recent recomandările lor în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
Enigma rămâne: de ce această coagulare? Poate că acest lucru este cauzat de istoricul cardiovascular sau pulmonar al multor pacienţi, spune medicul. Poate cheagurile sunt o consecinţă a focarului inflamator asociat bolii. „Orice boală acută, în sine, predispune la crearea de cheaguri”, spune Behnood Bikdeli destul de simplu. O ultimă ipoteză este că virusul acţionează direct asupra coagulării. Dar în această etapă, nimic nu este dovedit.
Shari Brosnahan este doar pe jumătate surprinsă. „Virusurile fac deseori lucruri ciudate”, spune medicul, menţionând că virusul mononucleozei (Epstein-Barr) a fost legat de leucemie sau virusul HPV de cancerul de col uterin. „Descoperim doar lucrurile ciudate pe care le produce acest virus”. Varietatea de complicaţii ale Covid-19 poate părea confuză, însă cercetarea asupra mecanismului (mecanismelor) de bază a fost începută doar de patru luni. „Este posibil ca totul să fie cauzat de un singur lucru şi să existe o singură soluţie”, a spus Shari Brosnahan.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe