O nouă variantă de COVID provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă. Are peste 30 de mutaţii în proteina spike şi ar putea să provoace un val de infecţii

O nouă variantă de Covid provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă din cauza numărului mare de mutaţii.

Urmărește
2442 afișări
Imaginea articolului O nouă variantă de COVID provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă. Are peste 30 de mutaţii în proteina spike şi ar putea să provoace un val de infecţii

O nouă variantă de COVID provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă. Are peste 30 de mutaţii în proteina spike şi ar putea să provoace un val de infecţii

Varianta, denumită BA.2.86, a fost detectată prin secvenţiere genetică, deşi până în prezent au fost raportate doar câteva astfel de secvenţe. Prima a fost raportată în Israel, iar de atunci varianta a fost detectată în Danemarca şi în SUA.

În prezent, Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) a confirmat că varianta a fost detectată şi în Marea Britanie, fiind astfel a cincea secvenţă de acest tip din întreaga lume care a fost raportată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi că o desemnează ca fiind o "variantă sub monitorizare" - în timp ce Centrul americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) a raportat în mod similar că urmăreşte îndeaproape această variantă după ce a fost descoperită în Michigan.

În prezent, nu este clar dacă varianta provoacă forme mai grave decât cele anterioare sau dacă va lua amploare şi va deveni forma dominantă a virusului.

Dar numeroasele sale modificări genetice - are peste 30 de mutaţii în proteina spike în raport cu varianta predominantă actuală - şi detectarea sa în mai multe ţări, a pus oamenii de ştiinţă în alertă.

"Aş fi foarte surprins dacă nivelurile ridicate de imunitate a populaţiei nu ar continua să ne protejeze bine împotriva bolilor grave. Dar, per total, aş spune că este relativ probabil ca această variantă să provoace un val de infecţii, chiar dacă în acest moment este imposibil de spus exact cât de mare şi, de asemenea, care va fi impactul asupra spitalizărilor", a spus profesorul Tom Wenseleers, biolog evoluţionist la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici