- Home
- Coronavirus
- (07.04.2021, 08:21)
- Mihaela Ionita
O treime dintre persoanele care au avut COVID-19 suferă de „boli ale creierului” - STUDIU
- Unul din trei oameni care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 prezintă probleme neurologice, se arată într-un studiu publicat de revista Lancet Psychiatry.
- Aceştia au descoperit că 34% din supravieţuitorii COVID-19 au primit un diagnostic pentru o afecţiune neurologică sau psihologică în termen de şase luni de la infectare, potrivit studiului publicat marţi în revista Lancet Psychiatry.
- Cel mai frecvent diagnostic a fost anxietatea, găsită la 17% din persoanele tratate pentru COVID-19, urmată de tulburări de dispoziţie, găsită la 14% din pacienţi.
Urmărește
9495 afișări
Sursa foto: Profimedia
Deşi efectele neurologice sunt mai severe la pacienţii spitalizaţi, acestea sunt încă frecvente la cei care au fost trataţi doar în ambulatoriu, notează cercetătorii.
„Această rată s-a mărit progresiv pe măsură ce severitatea bolii COVID-19 a crescut. Dacă ne uităm la pacienţii care au fost spitalizaţi, această rată a crescut la 39%”, a declarat Maxime Taquet, academician clinic în psihiatrie la Universitatea din Oxford şi coautor al noului studiu, potrivit CNN.
Rezultatele ajută la clarificarea modului în care sistemul de sănătate ar trebui să continue să ajute supravieţuitorii COVID-19, au spus cercetătorii. „Rezultatele noastre indică faptul că bolile cerebrale şi tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după COVID-19 decât după gripă sau alte infecţii respiratorii, chiar şi atunci când pacienţii prezintă şi alţi factori de risc. Acum trebuie să vedem ce se întâmplă după şase luni”, a adăugat Taquet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elevii decid ce învață: Ce prevăd noile planuri cadru pentru liceu
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
COVID-19 influenţează apariţia „bolilor de creier”
Acesta este cel mai mare studiu de acest gen de până acum şi a implicat înregistrările electronice de sănătate a peste 236.000 de pacienţi cu COVID-19, mai ales în SUA. Cercetătorii i-au comparat pe cei care avut COVID-19 cu cei care au experimentat alte infecţii ale tractului respirator în acelaşi interval de timp.
Ei au observat că cei cu COVID-19 au avut un risc crescut cu 44% de boli neurologice şi psihiatrice, comparativ cu persoanele care suferă de gripă. Şi au fost cu 16% mai multe şanse să experimenteze aceste efecte comparativ cu persoanele cu alte infecţii ale tractului respirator.
Aproximativ unul din 50 de pacienţi cu COVID-19 a avut un accident vascular cerebral ischemic, un cheag de sânge care afectează creierul.
Cu toate acestea, COVID-19 nu a crescut neapărat riscul pentru întregul spectru al bolilor neurologice. „Două constatări negative importante au fost legate de parkinsonism şi sindromul Guillain-Barré. Ambele afecţiuni sunt neurologice despre care ştim că sunt uneori asociate cu infecţia virală. Nu am constatat că acestea sunt mai frecvente după COVID-19 şi după celelalte infecţii ale tractului respirator pe care le-am analizat”, a spus Taquet.
Studiul a fost important, parţial, din cauza numărului mare de înregistrări ale pacienţilor pe care cercetătorii au putut să le analizeze, potrivit dr. Musa Sami, profesor asociat clinic în psihiatrie la Universitatea din Nottingham. „Aceasta este o lucrare robustă într-o cohortă mare care demonstrează asocierea dintre COVID-19 şi complicaţiile psihiatrice şi neurologice. Acesta este un subiect foarte important, deoarece a existat o consternare considerabilă cu privire la COVID-19 ca o „boală a creierului”, a spus el într-un comunicat.
Alte studii mai mici au indicat acelaşi rezultat. Un studiu din februarie a urmărit 381 de pacienţi trataţi pentru COVID-19 la un spital din Roma, Italia şi a constatat că 30% din pacienţi au prezentat tulburări de stres post-traumatic după recuperare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Un oficial al EMA leagă vaccinul AstraZeneca de tromboze: „Este clar că există o legătură”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe