- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (21.02.2022, 16:41)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Omicron. Au fost descoperite 46 de cazuri noi de infectare cu subvarianta BA.2 după secvenţierea a 171 de probe
În urma secvenţierii unui nou lot de 171 probe, MedLife a identificat 46 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron, 124 de cazuri cu tulpina originală BA.1 şi un caz cu B.1.1.161.
Urmărește
595 afișări
MedLife continuă studiul de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2 şi anunţă, luni, noi rezultate privind cazurile de infectare cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron.
Concluziile acestei etape a studiului arată că, din cele 171 de probe secvenţiate, provenite din mai multe oraşe din ţară, 46 au fost depistate cu subvarianta BA.2 a virusului, în timp ce restul de 124 de probe conţin varianta iniţială BA.1. şi o probă - varianta B.1.1.161 (o tulpină cunoscută de aproximativ un an, dar care în acest moment nu prezintă interes).
Potrivit studiului, prevalenţa infectărilor cu BA.2 a înregistrat o creştere importantă în ultimele două săptămâni, de data aceasta fiind identificate de aproape 9 ori mai multe cazuri faţă de ultima secvenţiere făcută de specialiştii MedLife (evoluţie de la 3% la 27% în interval de 2 săptămâni pe lotul de studiu MedLife).
Probele secvenţiate în cadrul studiului MedLife provin din Braşov, Constanţa, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Tulcea, Bucureşti şi Târgovişte. Cele mai multe cazuri cu subvarianta BA.2 provin din Braşov şi Bucureşti.
„Dacă în urmă cu două săptămâni prevalenţa BA.2 era de 3% pe lotul studiat la acel moment, astăzi am ajuns la o prevalenţă de 27% pe noul lot analizat, ceea ce confirmă ritmul accelerat de răspândire a acestei subvariante Omicron. Însă, dincolo de gradul ridicat de contagiozitate şi de răspunsul limitat la vaccin, se pare că BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta din punct de vedere al severităţii bolii, având capacitatea de a provoca forme mai grave. Rămâne de văzut, însă, dacă BA.2 va influenţa sau nu o prelungire a valului 5”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul studiului de secvenţiere realizat de MedLife.
Identificată pentru prima oară în Africa de Sud, în decembrie 2021, subvarianta BA.2 are peste 30 de mutaţii în comun cu varianta Omicron BA.1, dar şi 28 de mutaţii adiţionale, majoritatea fiind localizate la nivelul proteinei Spike. Însă, spre deosebire de versiunea iniţială, subvarianta BA.2 este mai greu de identificat prin testele de screening.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la începutul lunii februarie, BA.2 reprezenta 20% din totalul cazurilor de infectare cu Omicron raportate la nivel global, fiind detectată în 74 de ţări şi 47 de state din SUA. Specialiştii avertizează că noua subvariantă este pe un trend ascendent inclusiv în ţările care au atins deja vârful valului 5 al pandemiei, generat de tulpina iniţială Omicron, ceea ce ar putea indica o prelungire a valului 5.
Datele OMS arată că BA.2 ar putea fi chiar şi de două ori mai contagioasă decât varianta iniţială BA.1. În plus, studiile internaţionale sugerează capacitatea noii subtulpini de a provoca forme mai severe de boală decât varianta iniţială şi de a ocoli răspunsul imun obţinut prin vaccinare. Toate aceste caracteristici ale BA.2 se bazează pe modificările genetice suferite de virus, noua subvariantă având zeci de mutaţii noi faţă de tulpina originală Omicron.
Deşi România pare că a depăşit vârful valului 5 al pandemiei, dat fiind faptul că numărul îmbolnăvirilor a intrat pe o pantă descendentă, şi se vorbeşte deja despre sfârşitul pandemiei, specialiştii în sănătate încă privesc cu precauţie aceste previziuni, mai ales în contextul răspândirii subvariantei BA.2.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe