OMS s-a pronunţat: cine ameninţă mai tare, dintre Delta şi Omicron

În timp ce noua tulpină Omicron a pus ţările în stare de alertă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că majoritatea infecţiilor actuale Covid se datorează în continuare variantei Delta, relatează CNBC.

Urmărește
3666 afișări
Imaginea articolului OMS s-a pronunţat: cine ameninţă mai tare, dintre Delta şi Omicron

OMS s-a pronunţat: cine ameninţă mai tare, dintre Delta şi Omicron

"Peste 99% din cazurile din întreaga lume se datorează variantei Delta şi mai multe decese au loc la persoanele nevaccinate", a declarat luni, la CNBC, Soumya Swaminathan, cercetător şef al OMS. "Cred că aceasta este prioritatea noastră în timp ce aşteptăm să aflăm mai multe despre varianta Omicron”.

Săptămâna trecută, agenţia mondială de sănătate a recunoscut varianta Omicron, denumită iniţial linia B.1.1.1.529, ca fiind o variantă îngrijorătoare. Aceasta înseamnă că ar putea fi mai contagioasă, mai virulentă sau mai abilă în a se sustrage măsurilor de sănătate publică, vaccinurilor şi terapiilor. Tulpina a fost identificată pentru prima dată de oamenii de ştiinţă din Africa de Sud.

Delta, pe de altă parte, a fost detectată pentru prima dată în India.

Experţii din domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi de transmisibilitatea variantei Omicron, având în vedere numărul neobişnuit de mutaţii şi profilul, care diferă de variantele anterioare care au provocat îngrijorare.

"Profilul mutaţiilor sugerează cu tărie că va avea un avantaj în ceea ce priveşte transmisibilitatea şi că ar putea eluda protecţia imunitară pe care aţi putea-o obţine, de exemplu, de la un anticorp monoclonal sau în convalescenţă, după ce o persoană a fost infectată şi, posibil, chiar împotriva unora dintre anticorpii induşi de vaccin", a declarat duminică dr. Anthony Fauci, expert american în boli infecţioase, în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la NBC.

"Nu este neapărat nevoie să se întâmple aşa, dar există indicii puternice că trebuie să fim pregătiţi pentru asta", a adăugat Fauci.

Swaminathan, de la OMS, a declarat pentru CNBC că oamenii de ştiinţă au nevoie de timp pentru a efectua experimente şi a colecta date care să-i ajute să răspundă la unele dintre întrebările fundamentale legate de noua variantă.

"Ceea ce am dori să ştim este dacă această variantă este mai transmisibilă, chiar mai mult decât Delta? Am dori să ştim dacă există un model clinic diferit, dacă este mai puţin severă sau mai severă atunci când provoacă boala?", a spus ea, adăugând: "Şi în al treilea rând, şi foarte important, este această variantă capabilă să eludeze răspunsurile imune fie după o infecţie naturală, fie după vaccinuri".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
oms,
coronavirus,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici