Pacienţii cu cancer sunt „mai puţin protejaţi” după prima doză de vaccin anti-COVID-19 - STUDII

  • Pacienţii cu cancer sunt mult mai puţin protejaţi împotriva COVID-19 decât alte persoane, după prima doză de vaccin Pfizer, sugerează primul studiu real din această zonă.
  • Perioada de 12 săptămâni pentru a primi a doua doză de vaccin i-ar putea face vulnerabili pe pacienţii cu cancer, spune echipa de cercetare a King's College London şi Francis Crick Institute.
  • O a doua doză primită mai devreme a stimulat răspunsul imun al pacienţilor cu cancer.
Urmărește
757 afișări
Imaginea articolului Pacienţii cu cancer sunt „mai puţin protejaţi” după prima doză de vaccin anti-COVID-19 - STUDII

Pacienţii cu cancer sunt „mai puţin protejaţi” după prima doză de vaccin anti-COVID-19

Din acest motiv, o organizaţie caritabilă pentru cancerul de sân solicită revizuirea strategiei de vaccinare.

Dar Cancer Research UK a declarat că studiul nu a fost încă revizuit de alţi oameni de ştiinţă, iar persoanele care urmează un tratament pentru cancer ar trebui să urmeze în continuare sfatul medicilor lor, potrivit BBC.

Aproximativ 1,2 milioane de persoane cu risc foarte mare de dezvolta o formă severă de COVID-19 au primit prioritate pentru o primă doză de vaccin în prima fază a lansării în Marea Britanie, care include persoanele cu tipuri de cancer specifice.

Guvernul Marii Britanii a decis să extindă decalajul dintre prima şi a doua doză, de la trei la 12 săptămâni, la sfârşitul lunii decembrie, pentru a oferi mai multor oameni  protecţie cât mai curând posibil.

Dr. Sheeba Irshad, oncolog şi autor principal al studiului de la King's College din Londra, a declarat că descoperirile sunt „cu adevărat îngrijorătoare” şi a recomandat o revizuire urgentă a planului de vaccinare a persoanelor din grupurile extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic.

„Până atunci, este important ca pacienţii cu cancer să continue să respecte toate măsurile de sănătate publică în vigoare, cum ar fi distanţarea socială şi protecţia atunci când frecventează spitale, chiar şi după vaccinare”, a spus aceasta.

Studiul, realizat pe 205 persoane, a inclus 151 de persoane cu tipuri de cancer solid, cum ar fi plămânul, sânul şi intestinul sau cancerul de sânge.

La trei săptămâni după prima doză, s-a constatat:
  • 39% dintre persoanele cu cancer solid au fost protejate
  • 13% dintre persoanele cu cancer de sânge au fost protejate
  • 97% dintre persoanele fără cancer au fost protejate
După o a doua doză, efectuată la trei săptămâni după prima, pe care unii pacienţi cu cancer au primit-o, a existat o creştere bruscă a răspunsului lor imunitar împotriva coronavirusului, până la 95%.
 
La cinci săptămâni după prima doză, s-a constatat:
  • 43% dintre persoanele cu cancer solid au fost protejate
  • 8% dintre persoanele cu cancer de sânge au fost protejate
  • 100% dintre persoanele fără cancer au fost protejate
Cercetătorii au testat voluntarii pentru anticorpi şi celule T din sângele lor, ceea ce semnalează că sistemul imunitar se poate apăra împotriva virusului în viitor.
 
„Tratamentele împotriva cancerului au efecte profunde asupra sistemului imunitar, iar mecanismele imune ale pacienţilor cu cancer sunt inferioare. Trebuie să fim îngrijoraţi şi de alte vaccinuri pentru această populaţie, au nevoie de o a doua doză rapid”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici