Persoanele cu risc ridicat nu ar trebui să aşteptepte vaccinurile COVID actualizate

  • Experţii spun că persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire nu ar trebui să aşteptepte vaccinurile COVID actualizate.
  • Cel mai bun rapel e cel aflat la îndemână: „vaccinurile actulizate nu devin un glonţ magic care schimbă faţa pandemiei”.
Urmărește
548 afișări
Imaginea articolului Persoanele cu risc ridicat nu ar trebui să aşteptepte vaccinurile COVID actualizate

Persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire severă care nu au făcut încă al doilea rapel al vaccinului anti-COVID nu ar trebui să aştepte vaccinurile actualizate pentru noile variante, aşteptate în toamnă, au declarat pentru Reuters cinci experţi în vaccinuri.

În multe ţări, inclusiv în Statele Unite, subvarianta BA.5 Omicron a virusului este în creştere, dar vaccinurile actuale continuă să ofere protecţie împotriva spitalizării pentru boli grave şi a decesului. Pe măsură ce virusul evoluează, nu se ştie ce versiune va circula pe scară largă în toamnă sau dacă noile vaccinuri - care se aşteaptă să vizeze BA.4/5 în Statele Unite şi BA.1 în Europa - vor fi potrivite.

"Dacă aveţi nevoie de un rapel, faceţi-l acum", a declarat Dr. John Moore, profesor de microbiologie şi imunologie la Weill Cornell Medical College.

În Statele Unite, autorităţile de reglementare au cerut Pfizer şi Moderna să dezvolte dozele booster care să vizeze atât BA.4 şi BA.5 Omicron, cât şi virusul original.

Între timp, autorităţile de reglementare din Europa au semnalat că ar fi dispuse să folosească orice ser împotriva Omicron care va fi disponibil cel mai curând.

Autorităţile de reglementare din SUA speră că un vaccin actualizat care vizează tulpina originală şi o variantă Omicron va oferi o protecţie mai largă împotriva viitoarelor variante şi consideră că un rapel care este cel mai apropiat de versiunea în circulaţie este valoros.

Având în vedere valul actual şi imunitatea în scădere a oamenilor, experţii au declarat pentru Reuters că cel mai bun rapel pentru cei care sunt la risc este cel care se află la îndemână.

Doar aproximativ 30% dintre persoanele de peste 50 de ani care sunt eligibile pentru a patra doză de vaccin l-au şi făcut. Pentru cei cu vârsta sub 50 de ani sau fără factori de risc majori, o a patra doză nu a fost aprobată şi există puţin sprijin pentru aceasta în rândul experţilor ştiinţifici.

Moore a declarat că dovezile sugerează că beneficiul unui rapel BA.4/5 în comparaţie cu vaccinul original este "neglijabil" în ceea ce priveşte prevenirea infecţiei.

"Oamenii nu ar trebui să privească aceste boostere ca pe un fel de glonţ magic care va schimba faţa pandemiei şi le va rezolva toate problemele. Va avea un impact marginal în comparaţie cu boosterul pe care îl avem în prezent", a spus el.

Dr. Eric Topol, expert în genomică şi director al Institutului de Cercetare Translaţională Scripps din La Jolla, California, a declarat că al doilea rapel oferă un beneficiu de supravieţuire faţă de un singur rapel care a fost documentat în cinci studii diferite.

Dr. Bob Wachter, şef de medicină la Universitatea din California, San Francisco, a declarat că dovezile sunt din ce în ce mai clare că, cu cât a trecut mai mult timp de la ultimul rapel, cu atât mai puţină protecţie împotriva infecţiilor şi a formei grave a bolii are o persoană.

Wachter nu este convins că vaccinurile actualizate vor fi gata de lansare în două luni. "Mi se pare un pic ambiţios şi, chiar dacă se vor încadra în termenul stabilit, probabil că vor merge mai întâi la grupurile cu cel mai mare risc", a spus el.

Pfizer a declarat pentru Reuters că a fabricat câteva milioane de ser BA.4/5.

În ceea ce priveşte vaccinul Novavax, recent autorizat, compania nu a solicitat încă aprobarea pentru utilizare ca vaccin de rapel.

Moore, care a participat la studiul clinic Novavax, a declarat că, deşi este un vaccin excelent, este puţin probabil ca rapelurile companiei să fie disponibile în curând. Novavax a declarat că dezvoltă un rapel BA.4/5 şi că îşi propune să fie gata până în trimestrul al patrulea.

"Orice ar fi în curs de realizare este la câteva luni distanţă", a spus Topol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici