Prima pagină » Coronavirus » Coronavirus: o nouă cale de vindecare e posibilă

Coronavirus: o nouă cale de vindecare e posibilă

Un studiu clinic privind transfuzia de plasma sanguină de la persoanele vindecate cu Covid-19 la "pacienţii în faza acută a bolii" va începe marţi în Franţa.
Coronavirus: o nouă cale de vindecare e posibilă
Tudor Potra
05 apr. 2020, 15:31, Coronavirus

 

Un studiu clinic privind transfuzia de plasma sanguină de la persoanele vindecate cu Covid-19 la „pacienţii în faza acută a bolii” va începe marţi în Franţa.
„Acest studiu clinic constă în transfuzia de plasmă de la pacienţii vindecaţi de Covid-19, care conţin anticorpi îndreptaţi împotriva virusului şi care ar putea transfera această imunitate unui pacient care suferă de Covid-19”, se arată într-o declaraţie comună a Asistenţei Spitalelor Publice din Paris (AP-HP), Centrul Francez al Sângelui (EFS) şi Institutului Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (Inserm).
 
„Plasma persoanelor care s-au vindecat de Covid-19 conţine aceşti anticorpi, pe care corpurile lor i-au dezvoltat. Aceşti anticorpi ar putea ajuta pacienţii în faza acută a bolii să lupte împotriva virusului”, speră ei. Noul studiu clinic, numit Coviplasm, va fi condus de profesorul Karine Lacombe şi profesorul Pierre Tiberghien. Probele vor fi luate începând de marţi în regiunea pariziană, în estul ţării şi în Burgundia (zone puternic afectate de epidemie) de la aproximativ 200 de pacienţi vindecaţi de cel puţin 14 zile.
 
„Pacienţii vindecaţi de Covid-19 vor fi invitaţi personal să-şi doneze plasma către EFS”, se afirmă în declaraţie. Studiul clinic va avea loc pe 60 de pacienţi, în spitalele din Paris, „dintre care jumătate vor beneficia de aportul de plasmă-convalescent.” „O primă evaluare poate fi făcută la două până la trei săptămâni de la începerea studiului clinic intervenţional”, care poate fi extins în funcţie de rezultate. EFS va căuta, de asemenea, prezenţa anticorpilor împotriva coronavirusului „într-un eşantion reprezentativ de donatori de sânge care vin să doneze pentru o anumită perioadă” pentru a „obţine o imagine a răspândirii virusului în Franţa”.
 
Plasma convalescenţilor, o parte lichidă a sângelui care concentrează anticorpii după boală, s-a dovedit deja eficientă în studiile la scară mică împotriva altor boli infecţioase, cum ar fi Ebola sau Sars.

 

Foto: Sudinfo