Prima reacţie a EMA în cazul suspendării vaccinării cu AstraZeneca de către marile ţări UE: „Beneficiul depăşeşte riscul”. Joi va fi anunţat verdictul

  • EMA a declarat că autoritatea de reglementare continuă să evalueze vaccinul AstraZeneca.
  • Directorul EMA: ”Nu există vreun indiciu că vaccinarea a provocat coagularea sângelui”.
  • Emer Cooke: "Rămânem ferm convinşi că beneficiile depăşesc riscul”
  • EMA va anunţa joi rezultatul studiului asupra siguranţei utilizării vaccinului AstraZeneca
Urmărește
1731 afișări
Imaginea articolului Prima reacţie a EMA în cazul suspendării vaccinării cu AstraZeneca de către marile ţări UE: „Beneficiul depăşeşte riscul”. Joi va fi anunţat verdictul

Reacţia Agenţiei Europene a Medicamentelor în cazul suspendării vaccinării cu serul AstraZeneca: ”Nu există nicio indicaţie că vaccinarea a provocat coagularea sângelui”

Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA), Emer Cooke, a declarat, marţi, că autoritatea de reglementare continuă să evalueze vaccinul AstraZeneca şi nu va da rezultatul revizuirii astăzi, relatează BBC.
 
Aceasta a spus că nu este ceva „neaşteptat” să vezi reacţii adverse după lansarea pe scară largă a vaccinurilor, dar ele trebuie să fie „evaluate rapid”.
 
"Rămânem ferm convinşi că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea Covid-19, cu riscul asociat de spitalizare şi deces, depăşesc riscul acestor efecte secundare," a declarat Emer Cooke.
 
Emer Cooke a menţionat că mii de oameni din întreaga UE dezvoltă tromboze, în fiecare an, din mai multe motive şi că nu au fost raportate creşteri ale cheagurilor de sânge în studiile clinice ale vaccinului AstraZeneca. Totuşi, experţii vor întreprinde o „analiză foarte riguroasă” şi vor face o recomandare joi, a spus ea.
 
”În acest moment, nu există dovezi că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost menţionate în studiile clinice şi nu sunt enumerate ca efecte secundare cunoscute sau aşteptate,” a adăugat aceasta.
 
O investigaţie privind apariţia cheagurilor de sânge la persoane care au primit serul AstraZerneca este în curs de desfăşurare.
 
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut ţărilor să nu oprească vaccinarea cu acest ser. Experţii în domeniul siguranţei vaccinurilor de la OMS se întâlnesc marţi pentru a revizui vaccinul Oxford-AstraZeneca.
 
AstraZeneca spune că o analiză a 17 milioane de persoane care au primit serul în Europa a constatat că au existat 37 de cazuri care au dezvoltat cheaguri de sânge.
 
România a decis, luni seara, 15 martie, continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european, respectiv şi cu AstraZeneca.

Decizia a venit după ce cele mai puternice state din UE - Germania, Franţa, Spania, Italia - au suspendat administrarea serului „ca măsură preventivă”, după ce cazuri de tromboză au fost semnalate la persoane abia vaccinate.

Potrivit dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate.

Marţi au continuat deciziile de suspendare. Agenţiile de sănătate din Suedia şi Letonia au anunţat că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, în aşteptarea unor analize amănunţite ale autorităţilor sanitare internaţionale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici