Rusia va începe anul viitor studiile unui tratament cu anticorpi pentru pacienţii cu COVID-19, a declarat, luni, şeful institutului de la Moscova care a dezvoltat vacccinul Sputnik V, relatează Reuters.
Alexander Gintsburg, directorul Institutului Gamaleya a spus că speră că studiile pentru noul medicament pe bază de anticorpi vor începe în toamna anului 2021.
„Sper că studiile clinice vor începe în toamnă”, a spus el. „Trebuie să dezvoltăm acest medicament folosind mai multe tehnologii în acelaşi timp, ceea ce se face chiar acum.”
Rusia a cerut pacienţilor COVID-19 să doneze plasmă de sânge, care este bogată în anticorpi, pentru cercetare.
La începutul lunii octombrie, preşedintele SUA, Donald Trump, a fost tratat cu un cocktail experimental de anticorpi pentru COVID-19 produs de producătorul de medicamente Regeneron Pharmaceuticals.
Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar al organismului, care se prind şi neutralizează un virus invadator. Cocktailul Regeneron conţine un anticorp produs de companie şi un al doilea recoltat de la oamenii care s-au recuperat din COVID-19.
Gintsburg, de la Gamaleya, a declarat duminică că noul medicament rus va fi făcut din „anticorpi monoclonali”, versiuni modificate genetic ale anticorpilor care se găsesc în plasma sanguină a celor care au fost bolnavi cu COVID-19, a informat agenţia de ştiri TASS.
Rusia a început să vaccineze un număr mic de persoane din grupurile cu risc crescut imediat după ce a fost aprobat vaccinul în august. Procesul la scară largă, în etapa finală, a început la Moscova luna următoare. Peste 200.000 de ruşi au primit acum vaccinul.
De la începutul pandemiei, Rusia a înregistrat peste 3 milioane de infecţii şi 55.000 de decese.