Caz „ştiinţific” la Suceava, studiat de Institutul „Matei Balş”. Primul medic din ţară care manifestă al doilea episod de coronavirus

  • Dr. Monica Terteliu este medic-şef al secţiei Boli Infecţioase din Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava
  • Aceasta se confruntă cu al doilea episod de îmbolnăvire cu noul coronavirus
  • Directorul Spitalului de Urgenţă a declarat că dr. Terteliu „este un caz ştiinţific”, fiind primul medic din România care are pentru a doua oară boala
Urmărește
7251 afișări
Imaginea articolului Caz „ştiinţific” la Suceava, studiat de Institutul „Matei Balş”. Primul medic din ţară care manifestă al doilea episod de coronavirus

Dr.Monica Terteliu. Sursa FOTO: aramismedical.ro

Directorul medical al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Valeriu Gavrilovici, a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă, că nu există încă o certitudine cu privire la o posibilă reinfectare. După cum arată şi Monitorul de Suceava, există şi varianta potrivit căreia primul episod de coronavirus a fost „o colonizare nazală” cu Covid-19, care a oferit la testare un rezultat pozitiv.

„Pe măsură ce se va înţelege fiziopatologia bolii şi se vor desluşi misterele care înconjoară acest virus vom putea trage concluzii pertinente”, a declarat dr. Gavrilovici.

Primele probe cu rezultat pozitiv, recoltate în martie de la pacienta în cauză, cât şi cele recente au fost trimise la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

„Pentru interesul ştiinţific ieşit din comun pe care îl prezintă cazul particular al doamnei doctor se va proceda la secvenţierea genomică, atât de la prima probă recoltată în luna martie, cât şi la cea recoltată pe 9 iunie, astfel încât din rezultatul acestor secvenţieri să se poată face eventuale corelaţii între forma de gravitate a bolii, evoluţia şi modul în care apar anticorpii. Se pare că aceste aspecte nu sunt foarte lămurite, nu numai la noi, ci şi pe plan mondial. Se pare că avem de-a face cu o boală cu faţete necunoscute, cu aspecte uneori surprinzătoare şi cu lucruri pe care le descoperim din mers”, a spus dr. Gavrilovici.

Nu este exclusă nici varianta în care noul coronavirus poate rămâne în organism în stare latentă în organism, reactivându-se în prezenţa unor anumiţi factori.

Conform spuselor domnului Gavrilovici, Monica Terteliu „a fost şi este un exemplu de respectare a regulilor de echipare, dezechipare, de respectare a circuitelor. În cazul de faţă bănuim că a contribuit şi programul extenuant pe care doamna doctor şi l-a asumat. Devotamentul, abnegaţia şi dăruirea pot fi catalogate ca împlinirea cu asupra de măsură a vocaţiei de medic. A fost prezentă în spital aproape 7 zile din 7, a stat de bună voie, din dorinţa de a răspunde tuturor solicitărilor, şi 12 ore pe zi sau mai mult în spital şi bănuim că acest efort i-a şubrezit un pic sănătatea şi i-a scăzut imunitatea. Acest fapt a contribuit la această infectare probabil endogenă, dintr-un depozit viral despre care nu se putea şti şi nu se putea bănui, câtă vreme doamna doctor a avut două teste negative la primul episod de boală. Nu avem nici o bănuială că ar fi o infectare exogenă”.

Monica Terteliu este în prezent internată într-o secţie a spitalului, având o stare generală de sănătate bună. Cazul ei este monitorizat şi de specialiştii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, fiind în curs o anchetă epidemiologică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici