Principalul expert în coronavirus din Germania: „Pentru mulţi, eu sunt răul care strică economia”

  • Principalul expert în coronavirus din Germania oferă un interviu pentru publicaţia The Guardian
  • Temerile sale sunt legate probabilitatea unui al doilea val cauzat de virus
  • Punctul său de vedere este o gravură a realităţii curente
Urmărește
4380 afișări
Imaginea articolului Principalul expert în coronavirus din Germania: „Pentru mulţi, eu sunt răul care strică economia”

Interviu exclusiv cu expertul german specializat în Covid-19: „Pentru mulţi, eu sunt răul care strică economia”

Christian Drosten conduce Institutul de Virologie al Spitalului Charité din Berlin. El este unul dintre cei care au identificat virusul Sars în 2003. În calitate de şef al laboratorului de referinţă cu privire la coronavirus al institutului german de sănătate publică , el a devenit expertul principal al guvernului în legătură cu virusul care a cauzat actuala pandemie.

Într-un interviu exclusiv, Drosten recunoaşte că se teme de un al doilea val mortal al virusului. El explică de ce Angela Merkel are un avantaj faţă de alţi lideri mondiali şi de ce „paradoxul prevenţiei” îl ţine treaz noaptea.

Germania va începe să ridice gradual restricţiile de luni. Ce se va întâmpla în continuare?
Jumătate din camerele de terapie intensivă sunt goale. Acest lucru se datorează faptului că am început diagnosticarea pacienţilor din timp şi pe scară largă. Acum intră în scenă ceea ce eu numesc „paradoxul prevenţiei”. Oamenii denunţă acţiunile guvernamentale ca fiind exagerate. Sunt presiuni politice şi economice ca lucrurile să revină la normal. Planul federal este de a ridica restricţiile gradual, dar cum statele germane îşi stabilesc propriile reguli, mă tem că vom vedea multă creativitate în interpretarea acestui plan. Îmi fac griji că numărul de reproducere al virusului va începe să crească din nou şi vom avea un al doilea val.

Dacă restricţiile s-ar menţine mai mult timp ar putea fi eradicată boala?
Un grup de analiză din Germania a estimat că prelungirea izolării ar putea suprima circulaţia virusului. Tind să-i susţin dar nu m-am gândit în totalitate la această chestiune. Pe de altă parte, prelungirea stării de izolare ar putea aduce o reapariţie a virusului mai ales în cadrul grupurilor vulnerabile.

Dacă ar exista o reapariţie a virusului, acesta ar putea fi izolat?
Cu siguranţă da. Avem dovezi că aproape jumătate din ciclul infecţiei se produce înainte ca persoana care transmite virusul să dezvolte simptome. Oamenii devin infecţioşi cu două zile înainte de simptome. Sugerez o monitorizare electronică a persoanelor expuse pentru a limita transmiterea bolii.

Cât de aproape suntem de atingerea imunităţii colective?
Pentru a obţine imunitatea la nivel colectiv, avem nevoie de 60-70% din populaţie pentru a produce anticorpi împotriva virusului. Testele cu anticorpi efectuate în Europa şi în Statele Unite au prezentat rezultate slabe. Testele nu sunt de încredere şi mai mult decât atât, pot lăsa falsa impresie de protecţie. Astfel de efecte nu sunt dorite pentru că pot conduce la noi valuri de infectare.

Toate ţările ar trebui să-şi testeze populaţia?
Nu sunt sigur. Chiar Germania, cu capacitatea ei uriaşă de testare, nu prezintă o rată de pozitivitate de peste 8%. Cea mai mare parte a testelor este adresată persoanelor care raportează simptome.

Putem afirma cu siguranţă că pandemia a început în China?
Aşa cred. Pe de altă parte, nu cred că a început în piaţa alimentară din Wuhan. Cel mai probabil a început acolo unde gazda intermediară din postura unui animal a fost crescută.

Ce detalii cunoaştem despre gazda intermediară? Este pangolinul răspunzător de răspândirea virusului?
Nu văd niciun motiv să presupun că virusul a trecut prin pangolini în drumul către oameni. Există o informaţie interesantă care reiese din vechea documentaţie a bolii Sars. Virusul respectiv a fost găsit la pisicile civet, dar şi la câinii raton, lucru pe care mass-media l-a omis. Câinii raton sunt o industrie masivă din China, unde sunt crescuţi în ferme şi capturaţi în sălbăticie pentru blana lor. Dacă cineva mi-ar da câteva sute de mii de dolari şi acces gratuit în China pentru a găsi sursa virusului, m-aş uita în locurile unde sunt crescuţi câinii raton.

Angela Merkel a fost lăudată pentru gestionarea acestei crize. Ce o face un bun lider?
Este extrem de bine informată. O ajută şi faptul că este un om de ştiinţă veritabil. Dar cred că totul se rezumă în principiu la caracterul ei. Modul cum gândeşte şi capacitatea de a se linişti în situaţii tensionante. Una dintre caracteristicile distinctive ale unui bun lider este că ei nu se folosesc de situaţiile de criză ca oportunităţi politice. Liderii adevăraţi înţeleg cât de contraproductiv poate fi.

Cum vezi situaţia din Refatul Unit al Marii Britanii?
Este clar că testarea a fost implementată cam târziu în Marea Britanie. Ministerul Sănătăţii a fost în măsură să diagnosticheze boala foarte devreme. Acum trăiesc cu impresia că Marea Britanie gestionează mai bine situaţia actuală şi coordonează mai eficient decât Germania testarea populaţiei.

Ce te ţine treaz noaptea?
În Germania, oamenii văd că spitalele nu sunt copleşite şi nu înţeleg de ce magazinele lor trebuie să închidă.
Ei se raportează doar la ce e aici, nu la situaţia globală. Acesta este „paradoxul prevenţiei” şi mulţi germani consideră că sunt răul care dăunează economiei. Primesc ameninţări cu moartea pe care le pasez poliţiei. În schimb, ce mă îngrijorează, sunt e-mailurile primite de la părinţi care se tem pentru viitorul copiilor lor. Nu este vina mea, dar lucrurile astea mă ţin treaz noaptea.

 

Sursa foto: profimedia


 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici