Răspunsul lui Valeriu Gheorghiţă pentru cei care au făcut prima doză de AstraZeneca şi refuză rapelul: ”O decizie clară va fi luată joi”

Persoanele vaccinate cu prima doză de AstraZeneca şi care au avut evenimente trombotice nu le vor avea şi la rapel, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Urmărește
5000 afișări
Imaginea articolului Răspunsul lui Valeriu Gheorghiţă pentru cei care au făcut prima doză de AstraZeneca şi refuză rapelul: ”O decizie clară va fi luată joi”

Întrebat, miercuri seară, la TVR1, ce au de făcut cei care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca şi refuză să facă rapelul, dr. Valeriu Gheorghiţă a răspuns că, dacă se va decide o impunere a limitei de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub respectiva limită de vârstă, „sigur că se va lua o decizie faţă de schema de vaccinare: fie continuă cu aceleaşi vaccin, fie se va recomanda un alt tip de vaccin”.

„Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente ţine de reactivitate imună a organismului uman, aşa încât nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză”, a spus medicul.

Ca atare, afirmă Gheorghiţă, dacă o persoană a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză este contraindicată administrarea celei de-a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă medicii nu se aşteaptă ca la a doua doză să dezvolte astfel de episoade: „De altfel, în ţările în care sunt deja un număr important de persoane vaccinate cu a doua doză nu s-au raportat cazuri de evenimente trombotice”.

De asemenea, nu este recomandată în momentul de faţă combinarea mai multor tipuri de vaccinuri.

„Rapelul se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea eu cred că va fi luată în cursul zilei de mâine (joi - n.r.) o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de-a doua doză de vaccin”, a afirmat Gheorghiţă, adăugând că din punct de vedere medical nu se anticipează o creştere a riscului faţă de prima doză.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a mai spus că evenimentele trombotice sunt similare cu cele care apar după folosirea tratamentului cu Heparină: „Este acelaşi mecanism, dar nu înseamnă că s-a renunţat la folosirea Heparinei, medicament care salvează vieţi. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul acestui vaccin, indiscutabil are beneficii importante în scăderea mortalităţii şi a internărilor. Este important până la urmă să stabilim frecvenţa apariţiei şi vorbim despre un eveniment extrem de rar, de un caz la 100.000”.

Întrebat, de asemenea, ce se întâmplă cu stocurile de AstraZeneca în cazul în care oamenii vor refuza acest vaccin, Gheorghiţă a răspuns că există un plan foarte bine definit, conform căruia există teoretic suficiente doze de la celelalte companii care vor asigura o continuare a campaniei de vaccinare şi atingerea obiectivului.

„Important într-o campanie de vaccinare de o asemenea amploare este să asigure cât se poate de repede obiectivul, pentru că viaţa ne arată că acest virus are o capacitatea extraordinară de cumula noi mutaţii care pot să îi confere o rezistenţă mai mică sau mai mare faţă de beneficiile pe care le obţinem prin vaccinare. Este posibil să genereze variante virale care sunt mult mai agresive sau variante virale mult mai contagioase”, a declarat Gheorghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici