Rata de infectare în Sibiu a explodat, deşi oraşul este în scenariu roşu. Explicaţiile specialiştilor

  • Rata de infectare în municipiul Sibiu a crescut cu aproape 1 la mie după ce a intrat în scenariul roşu.
  • Autorităţile medicale din Sibiu au avut, miercuri, o şedinţă la Prefectura Sibiu, pentru a analiza situaţia epidemiologică actuală.
Urmărește
4345 afișări
Imaginea articolului Rata de infectare în Sibiu a explodat, deşi oraşul este în scenariu roşu. Explicaţiile specialiştilor

Rata de infectare în Sibiu a explodat, deşi oraşul este în scenariu roşu. Explicaţiile specialiştilor

Autorităţile medicale din Sibiu au avut, miercuri, o şedinţă la Prefectura Sibiu, pentru a analiza situaţia epidemiologică actuală, cauzele existenţei acestei situaţii, precum şi măsurile care se impun pentru gestionarea ei.

„Potrivit analizei făcute de Compartiment Supraveghere Epidemiologică şi Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, în ultima perioadă s-a constatat o creştere accelerată a numărului de cazuri pozitive. Experţii DSP atrag atenţia asupra faptului că ne confruntăm la nivelul judeţului Sibiu cu o situaţie epidemiologică îngrijorătoare”, spune Andreea Ştefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Potrivit epidemiologilor, o explicaţie a creşterii ratei de infectare ar fi aceea că Sibiul are o platformă industrială dezvoltată în cadrul căreia activează cetăţeni din multe localităţi învecinate municipiului, iar transportul spre locul de muncă şi spre casă al lucrătorilor se realizează în mare măsură cu mijloace de transport în comun, adeseori aglomerate, ceea ce favorizează răspândirea comunitară a virusului SARS CoV-2.

Reluarea cursurilor în şcoli este o altă cauză a creşterii ratei de infectare, pentru că, spun epidemiologii, a crescut numărul cazurilor depistate în rândul preşcolarilor şi elevilor din toate ciclurile de învăţământ. Astfel, de la începutul lunii februarie şi până în prezent a fost înregistrat un număr de peste 100 de copii. Au fost şi cadre didactice infectate, însă au fost cazuri sporadice, fapt care sugerează că transmiterea este predominant comunitară.

Acest gen de transmitere este favorizat de aglomeraţia creată în preajma şcolilor, la sosirea şi preluarea elevilor din ciclul primar, dar şi de deplasările în spaţiul public şi alte activităţi în grupuri mari, desfăşurate adeseori de către adolescenţii din clasele terminale, după încheierea programului”, mai spune Ştefan.

Temperaturile ridicate de la începutul lunii martie, precum şi numeroasele evenimentele private organizate cu ocazia sărbătorilor de sezon, au creat condiţii favorabile pentru aglomeraţii, chiar şi pe terase şi în interiorul restaurantelor, cu risc mare de transmitere a virusului SARS CoV-2, mai spun epidemiologii sibieni.

O altă explicaţie a exploziei ratei de infectare ar fi numărul mai mare al testărilor pentru persoane cu simptome.

„Populaţia este mult mai atentă la apariţia unor simptome sugestive şi solicită testare, fie prin medicul de familie, fie în sistem privat. Testările antigenice rapide din unităţile de învăţământ au depistat mult mai operativ cazuri în rândul contacţilor (colegi, personal didactic sau auxiliar)”, adaugă  Andreea Ştefan.

Deşi în Sibiu nu există dovada circulaţiei noii variante britanice a virusului SARS CoV-2, faptul că aceasta a fost depistată în 26 judeţe din ţară, inclusiv judeţe vecine, precum Vâlcea şi Mureş, nu exclude posibilitatea ca unele cazuri să fie determinate de noua variantă, cu transmisibilitate crescută.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici