Reacţiile adverse provocate de vaccinul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech ridică îngrijorări. Vezi care va fi procedura de raportare a efectelor vaccinului, în România

  • Reacţiile adverse la serul Pfizer-BioNTech sunt una dintre marile surse de îngrijorare pentru cei care vor să se vaccineze.
  • A apărut primul caz de alergie şi în Statele Unite, la o asistentă care a făcut o reacţie alergică severă şi care a fost stabilizată abia după ce medicii i-au făcut adrenalită.
  • În România vor funcţiona recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului, care nu a precizat încă dacă alergicii vor fi vaccinaţi.
Urmărește
8719 afișări
Imaginea articolului Reacţiile adverse provocate de vaccinul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech ridică îngrijorări. Vezi care va fi procedura de raportare a efectelor vaccinului, în România

Reacţiile adverse la serul Pfizer-BioNTech sunt una dintre marile surse de îngrijorare pentru cei care vor să se vaccineze. Două cadre medicale din Marea Britanie, cunoscute cu antecente de alergii severe, au fost aproape de un şoc anafilactic după vaccinare.

A apărut primul caz de alergie şi în Statele Unite, la o asistentă care a făcut o reacţie alergică severă şi care a fost stabilizată abia după ce medicii i-au făcut adrenalită. În vreme ce în Marea Britanie cei cunoscuţi cu alergii nu vor mai fi vaccinaţi, americanii i-au exclus de la vaccinare pe cei cu antecedente de alergie la unul dintre componentele vaccinului.

În România vor funcţiona recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului, care nu a precizat încă dacă alergicii vor fi vaccinaţi. Dar în caz de o reacţie adversă la vaccin, pacientul se va raporta de îndată.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Se raportează în platforma reacţiilor adverse de la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, unde există două modalităţi: atât persoanele vaccinate pot să facă această raportare, cât şi alte categorii profesionale din sistemul de sănătate, farmacişti, medici, asistenţi, care dacă identifică o anumită reacţie adverse, pot să o raporteze.

Medicii nu au aflat încă unde vor raporta efectele adverse şi nici dacă ei se vor ocupa de monitorizarea acestora. 

Mihaela Năstase, medic de familie în Iaşi spune că acum efectele adverse se raportează printr-un formular de farmacovigilenţă.

Mihaela Năstase, medic de familie: Sunt informaţii privind medicamentul care s-a utilizat si la care au apărut diverse reacţii, doza, modul de administrare, data începerii administrării, indicaţiile pentru care s-a administrat. Asta e valabilă pentru absolut orice medicament care se administrează unui pacient, că e vorba de medicaţia clasică orală, că e vorba de medicaţia injectabilă sau perfuzabilă, dacă e vorba de orice fel de medicament, inclusiv vaccinurile. Decomadată nu este absolut nimic oficial, deocamdată nu avem nicio doză de vaccin în ţară. Vom vedea, deci văzând şi făcând, decomdată nu este niciun fel de comunicat oficial. 

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că în fiecare centru de vaccinare vor exista truse cu adrenalină, în cazul vreunui eveniment nefericit. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici