Remdesivirul, mărul discordiei. Medicamentul - autorizat în România - nu e considerat eficient de OMS. Medicul Adrian Marinescu se teme că nu vom mai avea variante

  • OMS zice că Remdesivirul, medicament produs de Gilead, nu are o eficienţă dovedită în tratarea coronavirusului
  • Remdesivirul este autorizat în mai mult de 50 de ţări, inclusiv în România
  • Gilead nu este de acord cu recomandarea OMS
Urmărește
2533 afișări
Imaginea articolului Remdesivirul, mărul discordiei. Medicamentul - autorizat în România - nu e considerat eficient de OMS. Medicul Adrian Marinescu se teme că nu vom mai avea variante

FOTO: Profimedia

Este unul dintre cele două medicamente aprobate în tratamentul Covid-19. Îţi vorbesc despre Remdesivir, cel care a adus atât de multă speranţă în lupta mondială cu noul coronavirus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că, în urma unui studiu clinic amplu, realizat pe 7000 de bolnavi din mai multe ţări, a constat că Remdesivirul nu reduce mortalitatea sau nevoia de ventilaţie mecanică şi nici nu grăbeşte vindecarea.

Gilead, compania care a creat şi produce antiviralul contestă rezultatele OMS şi spune că par să ignore dovezile că Remdesivirul este un medicament eficient într-un moment în care cazurile cresc dramatic în întreaga lume.

Medicul Adrian Marinescu spune că folseşte Remdesivir la Matei Balş de mai multe luni.

„Cu Remedesivirul noi toţi avem o experienţă bună şi a demonstrat clar faptul că este eficient”, spune el.

„Având totuşi destul de limitat medicamentul, l-am folosit pentru formele severe şi chiar pentru formele critice. Şi în aceste situaţii studiile, într-adevăr, spun că nu e o dovadă clară în reducerea mortalităţii, el este însă eficient mai dergrabă pentru formele medii.”

În cel mai recent protocol de tratament pe care îl avem pentru Covid-19, cel din luna august, Remdesivirul este recomandat pentru formele grave ale bolii. În primele faze sunt recomandate hidroxiclorochina şi kaletra, medicamente ale căror efecte în Covid-19 au fost contestate în mai multe studii.

Cum boala este imprevizibilă, tratamentul minune nu există încă.

„Ne aducem aminte că în urmă cu câteva luni aceeaşi discuţie a fost legată şi de hidroxiclorochină şi ulterior s-a demonstrat că lucrurile erau cumva la mijloc sau discutabile. Spuneam că este eficient şi ceea ce spune OMS este clar de luat în calcul, numai că trebuie să ne gândim ce altă variantă...Spuneau ei că am putea înlocui cu dexametazona, numai că sunt lucruri total diferite”, adaugă Adrian Marinescu.

„Dacă nu vom folosi Remdesivirul şi, uşor, uşor, nu vom folosi niciun antiviral, nu vom mai avea variante”, conchide medicul.

Antiviralele pentru Covid-19 sunt disponibile doar în spital. În schema de tratament este inclusă şi azitromicina, un antibiotic recomandat în infecţiile bacteriene asociate infecţiei virale cu SARS Cov-2.
 
Medicul Alexandru Rafila îţi recomandă să nu insişti la farmacie să faci rost de acest antibiotic. În loc să îţi facă bine, îţi poate face rău. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici