România a decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca. Serul a fost suspendat în Franţa, Germania, Spania, Italia şi alte ţări din UE

  • România a decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european.
  • Decizia vine după ce mai multe state din UE printre care Germania, Franâa, Spania, Italia au suspendat administrarea serului.
Urmărește
5609 afișări
Imaginea articolului România a decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca. Serul a fost suspendat în Franţa, Germania, Spania, Italia şi alte ţări din UE

ULTIMĂ ORĂ: România a decis continuarea vaccinării AstraZeneca. Serul a fost suspendat în Franţa, Germania, Spania, Italia şi alte ţări din UE

Luni seară, a avut loc o şedinţă extraordinară la care au participat reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

În urma analizării rapoartelor de reacţii adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte ţări, a evenimentelor raportate la nivel internaţional, dar şi a recomandărilor autorităţii de reglementare de la nivel european, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanţii din cadrul instituţiilor mai sus menţionate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european.

Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) şi emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 şi deces depăşesc riscul apariţiei de reacţii adverse (https://www.ema.europa.eu/en/news/emassafety-committee-continues-investigation-covid-19-vaccine-astrazeneca-thromboembolicevents).

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi, fără să depăşească frecvenţa raportată în populaţia generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze şi pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experţii de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relaţie de cauzalitate între administrarea vaccinului şi aceste evenimente.

„Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacţii adverse suspectate atât de către profesionişti cât şi de către pacienţi. CNCAV asigură populaţia de transparenţă completă şi responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informaţiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil şi sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, anunţă Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

CITEŞTE AICI Suspendare în cascadă a utilizării vaccinului AstraZeneca. Franţa, Germania şi Italia suspendă vaccinarea cu serul anglo-suedez

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor EMA informat că se va întruni joi pentru a analiza situaţia şi şi-a reafirmat opinia că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile.

Germania suspendă vaccinare cu AstraZeneca

Ministerul Sănătăţii a declarat că decizia a fost luată ca „măsură de precauţie” la sfatul autorităţii naţionale de reglementare a vaccinurilor din Germania, Institutul Paul Ehrlich, care a solicitat investigarea în cazurilor.

Decizia vine la doar câteva zile după ce ministrul Sănătăţii din Germania, Jens Spahn, critica suspendarea vaccinării cu AstraZeneca în unele ţări.

„Regret că unele ţări din Uniunea Europeană au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Din ceea ce ştim până acum, beneficiul este mult mai mare decât riscul", spunea Spahn.

Franţa suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca până ce Agenţia Europeană a Medicamentului va emite un aviz pozitiv vaccinului. 

"La recomandarea ministrului Sănătăţii, împreună cu autorităţile franceze de sănătate, a fost luată decizia de a suspenda, ca măsură de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca", a declarat Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă.

Spania va opri utilizarea vaccinul AstraZeneca COVID-19 timp de cel puţin 15 zile.

Republica Irlanda a luat tot ieri o decizie similară, pe fondul rapoartele de efecte adverse la adulţi în Norvegia. Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda şi Thailanda au oprit deja utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici