România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă/ Spania, Italia şi Belgia au limitat utilizarea vaccinului

  • În România se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, a decis joi după-amiază CNCAV, după ce EMA a anunţat că există „o legătură posibilă între vaccinare şi cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”
  • Spania a decis jos că va administra vaccinul coronavirus AstraZeneca doar persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.
  • Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că a raportat 169 de cazuri de tulburare rară de coagulare a sângelui din 34 de milioane de doze administrate în Europa.
  • Răspunsul lui Gheorghiţă legat de oportunitatea unor analize înainte de vaccinarea cu AstraZeneca
Urmărește
7450 afișări
Imaginea articolului România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă/ Spania, Italia şi Belgia au limitat utilizarea vaccinului

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă/ Spania, Italia şi Belgia au limitat utilizarea vaccinului

UPDATE 16.00 Declaraţii de presă ale coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă: „Se continuă campania de vaccin are cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă”
 
„În şedinţa de azi s-a decis: În România se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Cei care au făcut prima doză continuă rapelul cu AstraZeneca. Cei cu tromboze după prima doză, continuă vaccinarea cu alt tip de vaccin.
 
 

Ce efecte secundare pot apărea în primele 14 zile de la administrarea vaccinului şi care trebuie să determine persoana să meargă la spital: anumite simtome neurologice, durere de cap intensă sau apariţia unor mici pete de sânge”, a menţionat şeful campaniei de vaccinare. 

 

Răspunsul lui Gheorghiţă legat de oportunitatea unor analize înainte de vaccinarea cu AstraZeneca

Autorităţile nu pot recomanda un set de analize care să fie făcute înainte de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, tocmai pentru că nu a fost identificat un profil de risc.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, întrebat, joi, dacă oamenii nu ar trebui să îşi facă analize înainte de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, a răspuns că experţii au analizat la nivel internaţional toate cele 222 de cazuri raportate şi nu au identificat un profil de risc, chiar dacă majoritatea cazurilor au fost înregistrate la persoane sub 60 de ani, mai ales la femei.

„Vaccinul de la compania AstraZeneca a fost folosit pentru persoanele cu vârste de până în 55 de ani sau chiar până la 60 sau 65 de ani, în funcţie de recomandările fiecărei ţări în parte. Experţii nu au recomandat în momentul de faţă o impunerea unei limite de vârstă”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Când jurnalistul i-a atras atenţia că a întrebat altceva, dr. Valeriu Gheorghiţă a răspuns că din moment ce nu au fost identificaţi factori de risc, autorităţile nu pot recomanda un set un pachet de analize care să fie făcute anterior vaccinării.

  • EMA a decis că beneficiile vaccinării depăşesc riscurile acestor eventuale efecte secundare. EMA a precizat clar că nu s-au identificat factori de risc legaţi de sex, de vârstă, motiv pentru care nu au fost restrânse condiţiile de utilizare
  • În România situaţia pandemică e îngrijorătoare, cu peste 4.500 de cazuri de COVID-19 zilnic. La 100 de oameni diagnosticaţi, 2,5% decedează
  • Aşa cum s-a susţinut de către EMA, boala se asociază cu risc de spitalizare, de deces
  • Efectele trombotice post-vaccinare sunt foarte rare, beneficiile depăşesc riscurile
  • Având în vedere contextul epidemiologic, în România se continuă vaccinarea cu toate vaccinurile. Temporizarea vaccinării ne pot aduce în faţa unor forme severe de îmbolnăvire şi poate compromite atingerea imunităţii de grup
  • In urma sedintei de lucru care a avut loc in cursul acestei zile s-au desprins urmatoarele concluzii: Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu prima doza vor continua rapel cu acelasi tip de vaccin. Persoanele care după primul vaccin au dezvoltat eveniment trombotica o contraindicatie pentru astrazeneca. Pentru acele cazuri se va decide oportunitatea continuarii de vaccinare cu un alt tip de vaccin.
  • Un lucru extrem de important este legat de comunicare. Aici cred ca fiecare om trebuie să ştie semnele de alarma pentru a ne putea adresa(...) O durere de cap care nu dispare, dar nici nu se înrăutaţeşte. Probabil că nu este cauzată de un eveniment trombotic cerebral, dar este importanta, şi cerem consult medical pentru lămurirea cauzelor 
 
Conferinţa va putea fi urmărită LIVE pe MEDIAFAX la ora 16:00.
 
UPDATE 13:00 Vlad Voiculescu spune că decizia finală cu privire la vaccinul AstraZeneca va fi comunicată în cursul zilei de azi.
 
 
UPDATE. Şedinţă la acestă oră cu privire la vaccinul AstraZeneca în România. Autorităţile din domeniul sănătăţii vor decide cum va aborda România campania de vaccinare cu AstraZeneca. La finalul şedinţei decizia va fi comunicată printr-o conferinţă de presă.
 
Spania va administra vaccinul coronavirus AstraZeneca doar persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, după ce autorităţile de reglementare europene şi britanice au găsit o posibilă legătură  între acest ser şi cheagurile de sânge, relatează Reuters.
 
"Strategia de vaccinare se schimbă şi de mâine doar persoanele peste 60 de ani vor fi vaccinate cu AstraZeneca", a declarat ministrul Sănătăţii Carolina Darias, miercuri, după o întâlnire a şefilor regionali de sănătate.
 
Ministrul a declarat că joi va fi luată decizia cu privire la administrarea rapelului la persoanele care au primit prima doză.
 
Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că a raportat 169 de cazuri de tulburare rară de coagulare a sângelui din 34 de milioane de doze administrate în Europa, aproximativ unul la fiecare 100.000 de persoane sub 60 de ani vaccinate. Cele mai multe au apărut la femei cu vârsta mai mică de 60 de ani, în decurs de două săptămâni de la injectare. 
 
Maria Jesus Lamas, directorul autorităţii de reglementare a medicamentelor din Spania, a declarat că acest număr a fost mai mare decât se aştepta, dar foarte mic în raport cu persoanele imunizate. ”În ciuda acestor efecte secundare rare, modificarea ghidului tehnic este importantă,” a spus aceasta.

Măsuri similare şi în alte ţări din UE

Italia recomandă administrarea vaccinului doar pentru cei peste 60 de ani, iar Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt vaccin.
 
Belgia va înceta administrarea vaccinului Oxford / AstraZeneca persoanelor cu vârsta sub 56 de ani în următoarele patru săptămâni, pe fondul preocupărilor privind cheagurile de sânge.Persoanele în vârstă de 55 de ani sau mai puţin vor primi alte vaccinuri, cum ar fi BioNTech / Pfizer, Moderna şi în curând vaccinul Johnson & Johnson.
 
Germania a fost prima ţară din Europa care a recomandat, pe 1 aprilie, ca cetăţenii sub 60 de ani, care au primit AstraZeneca la prima doză, să primească un alt vaccin la rapel.
 
În Franţa, unde vaccinul AstraZeneca poate fi folosit doar pentru persoanele de la 55 de ani în sus
 
Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va continua vaccinarea cu AstraZeneca sau va folosi alte vaccinuri.
 
 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici