- Home
- Coronavirus
- (20.11.2021, 07:27)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S-a găsit explicaţia ştiinţifică pentru care Covid-19 lasă pacienţii fără miros
- Cercetătorii au înţeles mecanismul de funcţionare al acestui simptom, unul dintre cele mai tipice ale infecţiei.
- Cauzele care fac nasul sa sufere, temporar sau permanent, pot fi însă multe şi legate de alte patologii.
Urmărește
4712 afișări
Tratând omul ca altceva decât un câine de vânătoare, se consideră că, la specia noastră, simţul mirosului este puţin sau deloc folos. Cu Covid-19, care are printre simptomele sale cele mai tipice pierderea mirosului, a devenit clar că acest simţ nu este deloc secundar şi datorită numeroaselor studii noi pe acest subiect s-a descoperit că este un indicator important al sănătăţii noastre.
În primul rând, pierderea mirosului poate fi un semnal de alarmă pentru infecţia cu Sars-CoV-2. Astfel, două companii de cercetare, Global Consortium for Chemosensory Research şi SmellTracker, au studiat în detaliu ce se întâmplă cu sistemul olfactiv în timpul infecţiei. Din datele culese de-a lungul lunilor de la zeci de mii de oameni din întreaga lume, pare clar că neuronii olfactivi sunt ţinta virusului, indiferent de variante.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Becul” olfactiv
Efectul virusului asupra simţului mirosului este evident. Se credea iniţial că virusul atacă neuronii olfactivi prin receptorii Ace-2. Sandeep Datta, neurobiolog la Universitatea Harvard, a descoperit însă că aceşti receptori nu sunt exprimaţi de neuronii olfactivi, ci de alte celule care îi înconjoară, şi de celulele stem găsite în bulbul olfactiv, necesare pentru a repara deteriorarea frecventă la care neuronii senzoriali olfactivi sunt expuşi deoarece sunt în contact direct cu exteriorul.
Lista problemelor de sănătate semnalate şi de o scădere a mirosului este lungă: se întâmplă în boli autoimune precum poliartrita reumatoidă, dar şi în depresie, a cărei severitate este proporţională cu micşorarea bulbului olfactiv.
Cu vârsta, însă, simţul mirosul se înrăutăţeşte şi, după vârsta de 70 de ani, de exemplu, se estimează că una din cinci persoane nu mai ştie să identifice corect mirosul de fum, iar una din trei - cel de gaz.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe