S-a împlinit un an de când OMS a declarat pandemie de COVID-19. Cum au decurs lucrurile de atunci

  • Pe 11 martie 2020 OMS a declarat pandemie de coronavirus.
  • Pe 11 martie 2020 erau deja 118.000 de cazuri la nivel mondial şi 4.291 de oameni decedaţi.
  • În România, pe 11 martie 2020, erau 47 de cazuri de COVID-19.
Urmărește
353 afișări
Imaginea articolului S-a împlinit un an de când OMS a declarat pandemie de COVID-19. Cum au decurs lucrurile de atunci

S-a împlinit un an de când OMS a declarat pandemie de COVID-19. Cum au decurs lucrurile de atunci

În acest timp, potrivit statisticilor, peste 118 milioane de contaminări cu SARS-CoV-2 şi mai mult de 2,6 milioane de decese asociate cu acest virus au fost înregistrate în întreaga lume.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ezitat în declaraţii, iar evaluarea de atunci a Oxford Economics arăta un cost al pandemiei de peste 1.000 de miliarde de dolari pentru economia mondială, notează Aleph News.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a declarat atunci că „OMS a evaluat această epidemie permanent şi suntem profund îngrijoraţi de nivelul alarmant al răspândirii şi severităţii, precum şi de nivelurile alarmante ale inacţiunii. Prin urmare, am făcut evaluarea şi COVID-19 poate fi catalogată drept pandemie”.

Odată cu declararea stării de urgenţă, au fost luate măsuri de combatere a răspândirii virusului, iar populaţia de pe întreg mapamondul a fost izolată. Planeta a luat o pauză.

Pe 11 martie 2020, erau mai mult de 118 mii de cazuri de COVID-19 în 114 ţări ale lumii şi aproape 4.300 de oameni muriseră deja din cauza coronavirusului. În România, numărul cazurilor a ajuns în martie anul trecut la 47, iar în Bucureşti, 20 de oameni erau confirmaţi.

Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări", a subliniat atunci directorul OMS.

Iată ce spuneau atunci autorităţile

Ludovic Orban, fost premier al României: „Domnul ministru al Sănătăţii, se întreabă toată lumea ce înseamnă că am intrat în scenariul 2. Şi aicea trebuie câteva explicaţii simple, ca să înţeleagă lumea că nu s-a întâmplat nimic. Decât că noi trebuie să facem nişte pregătiri suplimentare, în ceea ce priveşte reţeaua medicală”.

Victor Costache, fost ministru al Sănătăţii: „Scenariul 2 este o fază de transmite sporadică în comunitate, suntem departe de ceea ce se întâmplă în Italia, Germania, Franţa sau Spania”.

Până la acest moment, în România, mai mult de 840 de mii de oameni s-au infectat, oficial, şi peste 21 de mii au murit. La nivel mondial, numărul celor infectaţi se apropie de 118 milioane, iar cel al victimelor COVID-19 a depăşit 2,6 milioane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici