STUDIU Ce afecţiuni neurologice severe pot dezvolta pacienţii cu COVID-19

  • O parte dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus tind să dezvolte afecţiuni neurologice grave din cauza bolii.
  • Un studiu recent, realizat în spitalele din Marea Britanie arată că unii pacienţi suferă infarct, simptome asemănătoare demenţei şi delir.
  • Pacienţii care au luat parte la studiu au vârste cuprinse între 23 şi 94 de ani.
Urmărește
3415 afișări
Imaginea articolului STUDIU Ce afecţiuni neurologice severe pot dezvolta pacienţii cu COVID-19

Pacienţii cu COVID-19, risc crescut de boli neurologice FOTO: Arhivă

Deşi problemele respiratorii reprezintă cea mai mai întâlnită complicaţie în rândul pacienţilor cu COVID-19, sunt şi cazuri de afecţiuni neurologice grave pe care le dezvoltă unii dintre bolnavi. 
 
 
Un studiu recent, realizat în luna aprilie, în spitalele din Marea Britanie arată că unii pacienţi suferă infarct, simptome  asemănătoare demenţei şi delir. 
 
Pe întreaga durată a lunii aprilie, oamenii de ştiinţă britanici au folosit bazele de date din 125 de spitale în care pacienţii au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus şi care au dezvoltat afecţiuni neurologice.
 
Mai mult de jumătate din pacienţi au suferit un accident cerebrovascular, iar 57 au făcut infarct ischemic, în timp ce 9 bolnavi au avut hemoragie intracerebrală. 
 
„Aceste cazuri rare dar foarte grave sunt trecute cu vederea”, consideră un neurolog de la Universitatea din Liverpool, autorul studiului, Benedict Michael. Acesta consideră că este nevoie de cercetare în în ceea ce priveşte complicaţiile care pot apărea în urma bolii COVID-19. 
 
O altă boală neurologică este alterarea stării mentale, 39 dintre bolnavi suferind de psihoză, declin neurocognitiv, anxietate, depresie, schimbări de personalitate, manie şi catatonie (sindrom psihomotor al schizofreniei, corpul stând în poziţii fixe, nemişcându-se deloc) 
 
 
Pacienţii reprezentanţi în studiu au vârste cuprinse între 23 şi 94 de ani. 
 
Cercetătorii mai notează faptul că bolnavii cu vârsta peste 60 de ani tind să facă accident cerebrovascular, comparativ cu pacienţii mai tineri.  „Este un efect direct la unii bolnavi, al virusului care ajunge în creier”, explică psihiatrul şi neurologul Mark George, de la Universitatea medicală din Carolina de Sud, acesta neluând parte la studiul de faţă. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici