STUDIU Unele persoane îşi pierd imunitatea la doar 3-4 luni de la vaccinarea anti-COVID

  • Un studiu realizat de cercetătorii români arată că în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii Covid scad sub limita de sensibilitate a testelor după 3-4 luni.
  • Studiul mai arată că răspunsul imunitar ar fi mai puternic dacă rapelul Pfizer s-ar face la cinci săptămâni.
  • Cercetarea a început pe 6 ianuarie, odată cu prima etapă de vaccinare.
Urmărește
2819 afișări
Imaginea articolului STUDIU Unele persoane îşi pierd imunitatea la doar 3-4 luni de la vaccinarea anti-COVID

STUDIU Unele persoane îşi pierd imunitatea la doar 3-4 luni de la vaccinarea anti-COVID

Un studiu realizat de cercetătorii români arată că în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii Covid scad sub limita de sensibilitate a testelor după 3-4 luni. 

Cercetarea a  început pe 6 ianuarie, odată cu prima etapă de vaccinare, de către Centrul de cercetare Pro-Vitam Sfântu Gheorghe şi Promedical Center Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, pentru a evalua şi monitoriza răspunsului imun la vaccinarea împotriva COVID-19.

Rezultatele au arătat că, după 3-4 luni, în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii COVID scad sub limita de sensibilitate a testelor. Acelaşi studiu arată că răspunsul imunitar ar fi mai puternic dacă rapelul Pfizer s-ar face la cinci săptămâni.

Cercetările s-au făcut pe un eşantion de 150-200 de participanţi şi, potrivit specialiştilor, au confirmat faptul că vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva COVID-19 induce un răspuns imunitar puternic.

97% dintre persoanele vaccinate au produs o cantitate adecvată de anticorpi la 7-10 zile după rapel. 10% au avut un răspuns imun mai lent, în timp ce toţi ceilalţi 90% au produs anticorpi peste 2,5 AU/ml. Peste o valoare de 1,6 AU/ml, probabil există suficienţi anticorpi pentru a dona plasmă convalescentă.

„Din păcate însă, protocolul actual nu include pacienţi vaccinaţi ca donatori de plasmă convalescentă. Considerăm că ar trebui efectuate mai multe investigaţii în vederea determinării unui potenţial terapeutic a anticorpilor produşi după vaccinare”, a declarat Fejér Szilárd, coordonatorul echipei de la Centrul de cercetare din Sfântu Gheorghe.

Cercetătorii au mai stabilit că întreaga cantitate de anticorpi este semnificativ mai mare în grupa persoanelor vaccinate post-infecţie, la 28-30 de zile după vaccinare. Cantitatea de anticorpi din grupa neinfectată creşte mai semnificativ ca urmare a celei de-a doua vaccinări (schimbare mai abruptă între 21 şi 28 de zile). În intervalul de 1-4 luni de la vaccinare, cantitatea de anticorpi începe să scadă, însă diferenţa între cele două grupe (anterior infectaţi şi neinfectaţi) rămâne semnificativă chiar şi la 3-4 luni după vaccinare.

La participanţii vaccinaţi care au trecut prin infecţia cu Covid, cantitatea de anticorpi de bună calitate creşte brusc la 7-10 zile după vaccinare şi nu se modifică semnificativ în primele 30 de zile post-vaccinare, şi nici după primirea dozei de rapel. În intervalul de 71-125 zile de la vaccinare, la 11% dintre persoanele neinfectate anterior (8 participanţi) cantitatea de anticorpi scade sub limita de sensibilitate a metodei. Majoritatea acestor persoane (7 participanţi) au vârsta între 53-68 ani. Toate persoanele cu infecţie anterioară şi vaccinate au încă cantităţi mult peste limita de sensibilitate a metodei.

Testul Proel, care detectează numai anticorpi care se leagă puternic de antigen (cu afinitate mare), arată o creştere a cantităţii de anticorpi la persoanele neinfectate anterior din prima săptămână de după prima doză, chiar dacă doar 44% au nivel de anticorpi în intervalul pozitiv în ziua administrării rapelului.

Organismul are nevoie de timp pentru a produce cantitatea şi mai ales calitatea potrivită de anticorpi eficienţi, iar acest fapt poate avea legătură cu dobândirea treptată a protecţiei. Ar fi indicat ca rapelul în cazul imunizării cu vaccinul BioNTech/Pfizer să se facă la o perioadă mai mare decât cea recomandată de producător, astfel răspunsul imunitar ar fi mai puternic, şi, implicit, efectul vaccinului ar fi prelungit. Desigur, ar trebui desfăşurate studii clinice în acest sens”, a fost concluzia lui Fejér Szilárd.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici