- Home
- Coronavirus
- (23.09.2020, 17:44)
- Emanuel Dumitru
Temperatura corporală nu e un test relevant pentru coronavirus, spun specialiştii. Care sunt cele mai exacte termometre
- La unele şcoli copiilor li se ia temperatura în fiecare zi, dar experţii spun din ce în ce mai ferm că febra nu este un indicator bun al Covid-19, potrivit The Wall Street Journal.
- Medicii spun că temperatura de referinţă variază în funcţie de vârstă, sex şi alţi factori. Temperatura corpului fluctuează, de asemenea, pe tot parcursul zilei, în funcţie de ritmul circadian al respectivei persoane.
- Specialiştii spun că cele mai exacte termometre sunt cele orale, recomandând folosirea acestora acasă.
Urmărește
7406 afișări
FOTO: Profimedia
Testul de referinţă pentru intrarea multor copii în şcoală este în continuare măsurarea temperaturii. Experţii afirmă însă din ce în ce mai hotărât că măsurarea temperaturii nu este un indicator bun al Covid-19 deoarece mulţi copii şi adulţi infectaţi nu au febră. Mai mult, variabilitatea temperaturii individuale, precum şi acurateţea îndoielnică a scanerelor de temperatură corporală şi a termometrelor cu infraroşu fac ca astfel de verificări să fie foarte susceptibile de erori.
În unele cazuri părinţii iau atât de des temperatura copiilor, încât medicii spun că diagnostichează mai multe cazuri de sindrom de febră periodică decât de obicei. Sindroamele de febră periodică sunt tulburări autoinflamatorii în care copiii au episoade recurente de febră şi alte simptome.
În alte cazuri medicii au fost surprinşi de părinţi care spun că copiii lor, de altfel, sănătoşi, au avut temperaturi scăzute luni de zile, nefiind clar dacă acest fapt este legat sau nu de un caz Covid-19 asimptomatic, nediagnosticat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
Un studiu întreprins de Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA, efectuat pe aproape 300 de copii cu Covid-19, a constatat că 56% dintre aceştia aveau febră. În prezent, în contextul redeschiderii şcolilor, nu recomandă măsurarea temperaturii ca mijloc de depistare a simptomelor pentru Covid-19. La fel, recomandarea provizorie a Academiei Americane de Pediatrie cu privire la redeschiderea şcolii este să nu se facă verificări universale ale temperaturii.
Pe baza unui studiu din 1868 al cercetătorului german Carl Reinhold August Wunderlich, temperatura normală este considerată de medici cea de 37 grade Celsius, iar o febră începe de la 38 de grade Celsius. Dar cercetători precum Philip Mackowiak profesor emerit de medicină la Facultatea de Medicină a Universităţii din Maryland, au pus sub semnul întrebării aceste date şi au publicat studii care arată că temperatura medie a corpului poate fi uşor mai mică şi poate varia în funcţie de sex, vârstă şi momentul zilei.
Temperatura adulţilor variază în medie cu un grad sau chiar mai multe pe parcursul unei zile, spune dr. Mackowiak care a publicat în acest sens un studiu în 1992 în JAMA. Descoperiri similare au fost publicate de cercetători de la Stanford şi Harvard. Studiul Dr. Mackowiak a constatat că la majoritatea oamenilor, temperatura orală atinge seara un vârf de 37,7 grade.
Majoritatea studiilor s-au concentrat pe adulţi, nu pe copii, astfel încât intervalul temperaturii normale la copii rămâne necunoscut, spune Julie Parsonnet, specialistă în boli infecţioase la Universitatea Stanford. Dr. Parsonnet a fost autorul principal al unui studiu publicat anul acesta, care a constatat că temperatura corporală medie a adulţilor este de aproximativ 36.3 grade.
Dr. Mackowiak spune că termometrele cu infraroşu ţinute de obicei lângă frunte sunt problematice fiindcă nu sunt standardizate, iar rezultatele scanării lor pot fi afectate de transpiraţie, machiaj sau chiar şi de momentul zilei.
Specialiştii spun că cele mai exacte termometre sunt cele orale, recomandând folosirea acestora acasă.
Termometrele auriculare prezintă un risc mai mare de eroare, ceara sau alte blocaje putând afecta precizia acestora, spune Nathaniel Beers, medic pediatru la Childrens National Hospital din Washington.
Temperaturile axilare arată în general un grad mai puţin, astfel încât ar trebui adăugat un grad la citire. Temperaturile luate cu un termometru rectal sunt uşor mai mari decât temperaturile luate cu un termometru oral, dar sunt utilizate de obicei numai la sugari.
Dr. Beers spune că precizia termometrelor scade odată cu utilizarea lor şi că termometrele au o durată de viaţă diferită. De aceea, acurateţea termometrelor trebuie verificată în mod regulat.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe