Trei dintre cele mai vehiculate teorii ale conspiraţiei legate de coronavirus. Analiza realizată de Washington Post

O dată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus au început să circule şi numeroase teorii ale conspiraţiei legate de provenienţa noului tip de virus.

Urmărește
5048 afișări
Imaginea articolului Trei dintre cele mai vehiculate teorii ale conspiraţiei legate de coronavirus. Analiza realizată de Washington Post

Trei dintre cele mai vehiculate teorii ale conspiraţiei legate de coronavirus. Analiza realizată de Washington Post

Marea majoritatea a acestor teorii conspiraţioniste are în centrul laboratorul din Wuhan din care se crede că a fost ”scăpat” accidental sau voit noul coronavirus. 
 
Publicaţia The Washington Post a analizat trei dintre cele mai des vehiculate astfel de teorii. Potrivit jurnaliştilor americani, una dintre aceste teorii este în mod sigur falsă, una plauzibilă, dar fără dovezi clare, iar o a treia conţine o mare parte de adevăr.
 
Prima teorie: cercetările în domeniul armelor biologice au dus la izbucnirea pandemiei
 
Un fost ofiţer israelian declara în ianuarie că ”noul coronavirus ar fi putut proveni dintr-un laborator conectat cu programul de arme biologice al Chinei”. Laboratorul la care făcea referire era cel din Wuhan, iar declaraţia fostului ofiţer a fost publicată chiar în Washington Post. În articol se sugera că Laboratorul Naţional de Biosiguranţă din Wuhan şi Institutul de Virusologie din Wuhan ar fi cumva implicate în producerea de arme biologice. Singura parte de adevăr din această teorie este că cele două instituţii există în realitate, dar dovezi care să susţină că ar fi implicate în creare de arme biologice nu s-au găsit până acum.
 
A doua teorie: coronavirusul a fost ”scăpat” dintr-un laborator
 
Peste o lună de la apariţia primei teorii, adică în februarie, a apărut o versiune nouă, mai ”îndulcită” pentru publicul larg şi cu mai mari şanse de a prinde. Noul coronavirus ar avea provenienţă naturală, deci nu ar fi fost creat în laborator într-un program de arme biologice, dar a fost scăpat accidental dintr-un laborator.
 
Care laborator? Evident, tot cel din Wuhan. Noua teorie a prins atât de bine, încât chiar o parte dintre politicienii americani au adoptat-o. ”Nu cunoaştem originea virusului, şi trebuie să ne lămurim”, a declarat în februarie la FoxNews, Tom Cotton, senator republican de Arkansas şi veteran militar. Au existat şi oameni de ştiinţă care nu au exclus total o asemenea variantă. Totuşi, nici în acest caz nu există dovezi concludente că noul coronavirus a fost studiat în laboratorul din Wuhan sau că ar fi fost ”scăpat” accidental de acolo.
 
A treia teorie: guvernul chinez a ascuns informaţii şi a indus în eroare
 
Ce este adevărat în acest caz este că într-adevăr oficialii de la Beijing au trimis cu întârziere date despre ceea ce avea să devină o pandemie. O investigaţie realizată de jurnaliştii de la Associated Press a relevat faptul că oficialii chinezi au ascuns informaţii, chiar şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, timp de şase zile. În această perioadă, virusul s-a răspândit şi, potrivit datelor, 3.000 de oameni s-au infectat.
 
Şi o investigaţie realizată de jurnaliştii chinezi a arătat că guvernul nu a raportat numărul real al morţilor din Wuhan. În aceste condiţii, este greu de spus şi de pronosticat cum ar fi evoluat întreaga situaţie, la scala globală, dacă oficialii chinezi ar fi informat la timp.
 
Jurnaliştii de Washington Post îşi încheie materialul precizând că este de înţeles de ce oamenii tind să creadă în astfel de teorii şi să caute vinovaţi şi ţapi ispăşitori pentru situaţia creată, însă o serie de mici erori este mult mai plauzibilă decât o conspiraţie de proporţii.
 
sursa foto: profimedia
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici