Ugur Sahin, cofondatorul BioNTech, a creat vaccinul pe care l-a produs împreună cu Pfizer în doar câteva ore, într-o singură zi

  • FDA a acordat autorizaţie de urgenţă pentru vaccinul coronavirus Pfizer şi BioNTech vineri seară.
  • Vaccinul, cu eficienţă de 95% în studii, a fost proiectat de cofondatorul BioNTech Ugur Sahin într-o singură zi, pe 25 ianuarie.
  • De fapt, potrivit podcast-ului The Wall Street Journal, Sahin a conceput vaccinul în doar câteva ore.
Urmărește
27994 afișări
Imaginea articolului Ugur Sahin, cofondatorul BioNTech, a creat vaccinul pe care l-a produs împreună cu Pfizer în doar câteva ore, într-o singură zi

Ugur Sahin, cofondatorul BioNTech, a creat vaccinul pe care l-a produs împreună cu Pfizer în doar câteva ore, într-o singură zi

Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA) a acordat vineri,  11 decembrie, o autorizaţie de urgenţă pentru vaccinul Pfizer/ BioNTech pentru coronavirus.
 
Vaccinul cu două doze este primul care este autorizat în SUA, iar vaccinul Moderna va primi autorizaţia FDA probabil tot în această lună.
 
După luni de testare, vaccinul s-a dovedit a fi 95% eficient în prevenirea COVID-19 într-un studiu pe scară largă. Procesul de elaborare a fost accelerat - niciun alt vaccin din istorie nu a fost creat şi fabricat atât de repede. Anterior, cel mai rapid vaccin dezvoltat vreodată a durat mai mult de patru ani.
 
Dar, cel mai remarcabil, cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin, a conceput vaccinul în doar câteva ore la jumătatea lunii ianuarie, potrivit The Journal, un podcast de la Gimlet şi The Wall Street Journal.
 
Un purtător de cuvânt al BioNTech a confirmat pentru Business Insider că Sahin - care a fondat compania împreună cu soţia sa, Özlem Türeci - a realizat conceptul serului într-un weekend”.
 
Vaccinul Moderna a durat, de asemenea, doar două zile pentru a fi proiectat, după cum a menţionat anterior Business Insider. Motivul pentru care ambii candidaţi au putut fi proiectaţi atât de repede se bazează pe tehnologia ARN messenger sau ARNm.
 
FDA nu a aprobat niciodată, până în prezent, un vaccin sau tratament pe bază de ARNm. Dar acum, când agenţia a acordat autorizaţia Pfizer şi BioNTech - cu şansa ca Moderna să le urmeze, în curând - vaccinurile cu ARNm ar putea stabili un nou standard industrial.
 
Modul în care vaccinurile ARNm antrenează corpul pentru a lupta împotriva coronavirusului
 
ARN-ul Messenger este un material genetic care le spune celulelor cum să producă proteine. Vaccinul pentru coronavirus Pfizer funcţionează prin injectarea unei mici bucăţi de ARNm coronavirus în organism. Acest ARNm codifică proteina spike a virusului, ceea ce îl ajută să se ataşeze şi să invadeze celulele. Este în acelaşi fel în care anticorpii neutralizează virusul.
 
Deci, vaccinul ARNm stimulează organismul să producă proteina spike pentru a declanşa acelaşi răspuns imun.
 
Vaccinul candidat de la Moderna funcţionează în acelaşi mod şi s-a dovedit a fi 94,5% eficient în studii.
 
Utilizarea tehnologiei vaccinului ARNm a însemnat că BioNTech şi Moderna au nevoie doar de secvenţa genetică a coronavirusului pentru a proiecta un vaccin. De aceea ar putea să avanseze atât de repede.
 
Cum şi-au unit forţele BioNTech şi Pfizer
 
Pe 24 ianuarie, Sahin a citit un ziar care descria membrii familiei chineze care au călătorit la Wuhan, apoi au contractat COVID-19.
 
„Ceea ce a fost cel mai îngrijorător este faptul că unul dintre membrii familiei a avut virusul şi a fost pozitiv la virus, dar nu avea simptome”, a declarat Sahin pentru The Journal. Aceasta însemna că virusul ar putea fi transmis de către purtători asimptomatici - şi probabil că se răspândise deja în afara Chinei.
 
"Matematica din spate mi-a arătat ce se va întâmpla, era doar o chestiune de câteva săptămâni", a spus Sahin.
 
Din acel moment, el a decis să concentreze toată atenţia BioNTech către un vaccin împotriva coronavirusului. Sahin a informat compania că operaţiunile viitoare vor fi dedicate în principal dezvoltării şi testării vaccinului.
 
Folosind secvenţa genetică a coronavirusului, pe care cercetătorii chinezi au publicat-o pe 11 ianuarie, Sahin a proiectat 10 tipuri de vaccinuri diferite pe computerul său în acel weekend. Unul a fost vaccinul selectat ulterior pentru studii ample - cel pe care FDA l-a autorizat.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici