- Home
- Coronavirus
- (14.03.2021, 14:01)
- Bogdana Gusuleac
Un an de pandemie COVID-19. Studiu: Ce efecte a avut ultimul an asupra corpului nostru
- Ultimul an a reprezentat o provocare pentru toată lumea, din cauza schimbărilor impuse în rutina zilnică, dar şi a stresului.
- Din aceste motive, dincolo de infecţia cu SARS-CoV-2, corpul a avut de suferit.
- Cei de la NBC au realizat o analiză şi au prezentat cele mai importante schimbări pe care participanţii la studiu le-au sesizat în urma unui an de pandemie.
Urmărește
3439 afișări
Ultimul an a reprezentat o provocare pentru toată lumea. Rutinele zilnice s-au schimbat radical şi efectele lor încep să se vadă şi la nivelul corpului. Cei de la NBC News au realizat o analiză în care au prezentat cele mai întâlnite efecte ale pandemiei, o analiză dincolo de infectarea cu virusul.
”Pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătăţii, chiar şi în afara virusului SARS-CoV-2”, spune doctorul Ada Stewart, medic de familie în Columbia, South Carolina. ”Din postura mea, de medic de familie, am putut să observ schimbările”.
La nivelul creierului
Pandemia a avut consecinţe serioase pentru majoritatea, din cauza grijilor şi a stresului. Foarte mulţi dintre americanii participanţi la studiu au acuzat insomnii şi depresie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Conform datelor unui studiu realizat de Asociaţia Americană de Psihologie, lansat pe 11 martie 2021, aproape un sfert din adulţi au declarat că au început să consume mai mult alcool decât înainte pentru a putea face faţă anxietăţii.
În total, peste 43% din respondenţi au spus că s-au confruntat cu anxietate, atacuri de panică şi emoţii negative. ”Suntem creaturi sociale. Conexiunile cu ceilalţi sunt antidepresivele noastre”, spune doctorul Ken Duckworth, profesor universitar la Harvard University Medical School.
Până când vom putea din nou să petrecem timp împreună fără distanţare socială, doctorul Duckworth îi încurajază pe toţi să rămână conectaţi cu cei dragi, chiar şi virtual.
Păr, unghii şi ten
Foarte mulţi participanţi la studiu au raportat şi probleme ale tenului, părului şi unghiilor. O problemă des întâlnită a devenit aşa numita ”acnee de mască”, care apare din cauza purtării prelungite a măştii de protecţie.
Medicii dermatologi recomandă cremele hidratante înainte şi după purtarea măştii şi evitarea machiajului, care poate bloca porii şi dezvolta coşuri.
Căderea părului şi degradarea unghiilor sunt şi ele efecte ale pandemiei, care apar din cauza stresului şi a carenţelor de vitamine.
Dinţi
Aproximativ 70% dintre medicii stomatologi participanţi la studiu, dintr-un total de 2.300, au spus că au observat la pacienţii lor probleme cu dantura.
Unii au dezvoltat probleme din cauză că nu s-au mai îngrijit ca înainte şi nu au mers la controlul stomatologic de rutină. Alţii, din cauza stresului, au început să observe că dinţii au devenit mai fragili decât deobicei şi se confruntă cu dureri la nivelul maxilarului.
Spate şi gât
Pandemia a impus, în primul rând, sistemul ”work from home”. Cei mai mulţi au început să lucreze de acasă dar nu au mai respectat obiceiul statului la birou. Din această cauză, au început să lucreze în poziţii nesănătoase şi nefireşti, din pat sau de pe canapea. Astfel, muşchii de susţinere lombari au fost afectaţi şi au început să dezvolte dureri de spate şi de gât.
Inimă
Doctorul Ada Stewart a observat tot mai multe probleme la pacienţii bolnavi de inimă. Cei mai mulţi dintre ei nu au continuat să respecte o dietă echilibrată şi nici nu au practicat exerciţii fizice regulate. Din această cauză, tensiunea şi nivelurile colesterolului au crescut foarte mult.
”Odată cu pandemia, şi eu şi colegii mei am început să observăm că mulţi dintre pacienţi amână consultaţiile periodice şi nu îşi mai ţin sub supraveghere bolile cardiovasculare sau, şi mai grav, diabetul”, povesteşte medicul Ada Stewart.
Muşchi şi greutate
Majoritatea activităţilor acum se desfăşoară în casă, motiv pentru care activităţile fizice au scăzut. Muşchii au început să se atrofieze şi condiţia fizică s-a deteriorat. Odată cu pierderea masei musculare, încep să apară şi repercusiunile, precum creşterea în greutate.
Specialiştii recomandă tuturor să continue să practice sportul acasă, în fiecare zi.
Şase din zece americani au recunoscut că greutatea lor s-a modificat în decursul ultimului an. Dintre aceştia, un sfert erau deja obezi.
Picioare
Pe de-o parte, femeile care înainte purtau tocuri au luat o pauză şi picioarele lor încep să se refacă. Însă, în cazul altora, faptul că petrec tot mai mult timp în casă şi merg desculţi poate să devină o problemă în timp.
Mersul desculţ înseamnă că piciorul nu mai are susţinere şi în timp poate duce la tendinoză. Medicul Jane Andersen, medic specialist din North Carolina, atrage atenţia că diabeticii sunt mult mai predispuşi către astfel de complicaţii.
Pentru a evita astfel de probleme, medicul Andersen recomandă papucii sau o pereche de încălţăminte de casă.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe