SONDAJ  Vaccinare anti-COVID în România. Trei curente de opinie cu privire la evoluţia campaniei de vaccinare. Motivele invocate de cei reticenţi

  • Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom au realizat un sondaj de opinie privind modul în care pandemia de COVID-19 şi vaccinarea împotriva coronavirusului sunt percepute în România.
  • Rezultatele indică trei mari curente de opinie cu privire la proporţia populaţiei adulte care se va vaccina anti-COVID-19: pesimiştii, moderaţii şi optimiştii.
  • Dacă ar avea posibilitatea, 56% din cetăţeni ar recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze împotriva coronavirusului, arată sondajul.
  • De asemenea, sondajul de opinie indică şi motivele care îi fac pe oameni să nu se vaccineze împotriva COVID-19.
  • Datele au fost culese în perioada 18-25 şi 28-31 mai, prin interviuri telefonice. În total, au fost intervievate 1.023 de persoane.
Urmărește
1112 afișări
Imaginea articolului Vaccinare anti-COVID în România. Trei curente de opinie cu privire la evoluţia campaniei de vaccinare. Motivele invocate de cei reticenţi

Vaccinare anti-COVID în România

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom au realizat un sondaj de opinie privind felul în care populaţia României vede pandemia COVID-19 (percepţii, evaluări, atitudini), consecinţele acesteia asupra vieţii oamenilor şi funcţionării societăţii, precum şi vaccinarea, ca soluţie la criza sanitară pe care o parcurgem.

Românii estimează ca puţin peste jumătate dintre adulţi se vor vaccina împotriva COVID-19

Potrivit cercetării realizate de ICCV şi Elicom, există trei curente de opinie în populaţie cu privire la proporţia populaţiei adulte care se va vaccina împotriva noului coronavirus: pesimiştii, moderaţii şi optimiştii.

  • Pesimiştii formează circa o treime din populaţie (34%). Aceştia se aşteaptă ca mai puţin de jumătate dintre adulţi să se vaccineze în acest an.
  • Optimiştii, care reprezintă ceva mai mult de o treime din populaţie (37%), estimează că se vor vaccina în acest an peste 60% din adulţii eligibili pentru vaccinare.
  • Moderaţii – aproape trei din zece persoane (29%) – susţin că în acest an se vor vaccina între 50% şi 59% din populaţia adultă.

În întregul eşantion, media estimărilor subiecţilor cu privire la proporţia populaţiei adulte a României care se va vaccina în acest an este de 52%. Această valoare este întărită de faptul că mai mult de jumătate (56%) dintre subiecţii cercetării ar recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze.

ÎNTREBARE: După părerea dvs., ce proporţie din populaţia adultă a României se va vaccina în acest an împotriva COVID-19?

Cea mai mare parte a populaţiei României este favorabilă vaccinării

Dacă ar avea posibilitatea, ceva mai mult de jumătate (56%) din cetăţeni ar recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Categoriile de populaţie cele mai favorabile vaccinării sunt vârstnicii (67%) şi persoanele cu studii superioare (67%).

Cei care nu ar face o asemenea recomandare se împart în două categorii. Pe de o parte, sunt cei care evită o recomandare fermă într-un sens sau altul. Circa trei din zece persoane nu ar da niciun sfat (26%), ar spune să mai aştepte câteva luni (1%) ori declară că recomandarea depinde de situaţie (2%). Există şi o a treia categorie, care se opune vaccinării şi ar recomanda apropiaţilor să nu se vaccineze. Proporţia acestora este de circa 15%, adică peste 2 milioane de persoane din toate straturile sociale.

ÎNTREBARE: Dvs. aţi recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze sau să nu se vaccineze (împotriva COVID-19)?

Care sunt motivele care îi fac pe oameni să nu se vaccineze împotriva COVID-19?

Subiecţii sondajului realizat de ICCV şi Elicom au oferit răspunsuri spontane în privinţa motivaţiei împotriva vaccinării. Răspunsurile pot fi încadrate în două mari categorii.

  • O primă categorie, care grupează opţiunile a 44% dintre respondenţi, include drept motivaţii lipsa de informare, proasta informare, manipularea sau dezinformarea (36%), precum şi ignoranţa, prostia şi indiferenţa (8%).
  • A doua categorie, care grupează atitudini rezervate sau ostile vaccinării (48%), includ drept motive: teama de reacţii adverse la vaccinare, inclusiv de moarte (21%), neîncrederea în serurile anti-COVID-19 (nu este eficace, nu este testat suficient – 17%), neîncrederea generală în vaccinare (4%); acestora li se adaugă şi motivaţia inexistenţei noului coronavirus (6%). Această ultimă motivaţie descrie o grupare de oameni, redusă ca proporţie, dar suficient de numeroasă (peste 800.000 de persoane) şi de activă pentru a-şi face simţită prezenţa.

ÎNTREBARE: În opinia dvs., ce îi face pe unii oameni să nu se vaccineze împotriva COVID-19?

Sondaj de opinie. Metodologie

Universul cercetării a inclus ansamblul persoanelor adulte neinstituţionalizate, rezidente în România. Pe baza rezultatelor recensământului populaţiei din 2011, a fost proiectat un eşantion multistadial, probabilist. Baza de eşantionare a fost constituită din utilizatorii de telefonie mobilă şi fixă.

Au fost intervievate 1.023 de persoane. Eşantionul a fost validat pe baza datelor recensământului populaţiei din 2011 şi este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României. La un grad de încredere de 95%, marja de eroare este de +/- 3,1% la nivelul întregului eşantion.

Metoda de culegere a datelor a constat în interviuri telefonice cu selecţia subiecţilor asistată de calculator (CATI), în conformitate cu prevederile GDPR şi ale legislaţiei privind protecţia datelor personale.

Datele au fost culese în perioada 18-25 şi 28-31 mai de către Elicom. Baza de date nu a fost ponderată.

Datele au la bază raportul social Pandemia COVID-19 şi vaccinarea: reprezentări sociale, care este disponibil pe Biblioteca Virtuală de Sociologie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici