Vaccinul anti-coronavirus, o provocare logistică pentru România. Alexandru Rafila: Dozele trebuie administrate în cel mult 17 zile, în centre speciale

  • Vaccinul anti coronavirus e greu de obţinut, dar şi dificil de distribuit
  • Alexandrul Rafila a vorbit la Digi24 despre „organizarea logistică” şi condiţiile în care vaccinul ar putea fi administrat în România
  • Între data producţiei şi momentul administrării nu trebuie să treacă mai mult de 17 zile
Urmărește
5703 afișări
Imaginea articolului Vaccinul anti-coronavirus, o provocare logistică pentru România. Alexandru Rafila: Dozele trebuie administrate în cel mult 17 zile, în centre speciale

FOTO: Profimedia

Toată lumea e cu ochii pe vaccinul pentru COVID-19. Dar nu este un secret faptul că obstacolele nu se opresc odată cu aprobarea unui vaccin eficient împotriva coronavirusului. Distribuţia dozelor este un proces delicat, ce necesită condiţii precise de transport şi...viteză. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri seară, la Digi24, că vaccinul rezistă doar 17 zile de la momentul producerii la cel al administrării.

Pentru a ajunge la români în siguranţă şi a-şi face efectul, vaccinul trebuie manevrat atent şi depozitat astfel:

  • la temperaturi de minus 80 de grade
  • păstrat 10 zile în ambalajul cu gheaţă carbonică
  • administrat în următoarele 7 zile

Mai mult, vaccinarea a milioane de oameni presupune un număr uriaş de seringi, personal medical, dar şi centre speciale. Operaţiunea nu poate avea loc la medicul de familie, ca în cazul vaccinurilor obişnuite. 

Declaraţiile lui Alexandru Rafila:

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienţii cu comorbidităţi - este un drum care trebuie urmat şi o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aş vrea să îl rog pe domnul Tătaru, decât să anunţe aceste termene – nu ştiu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România - să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, spune Alexandru Rafila.

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradiţional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ţinut la minus 80 de grade şi în ambalajul cu gheaţă carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare. Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puţin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză şi asta necesită o logistică extrem de mare”, explică el.

„În Satele Unite s-a discutat, este cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării probabil de după al doilea război mondial, iar costurile în SUA sunt estimate la cel puţin 10 miliarde de dolari. Aşa că domnul ministru ar trebui să catagrafieze populaţia care trebuie să fie vaccinată imediat şi să stabilească zonele de organizare a centrelor de vaccinare, circuitul logistic şi mai ales personalul care va organiza acest lucru, pentru că fără personal toate aceste lucruri n-au niciun fel de sens”, adaugă Rafila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici